Site coolinaria.ro

Preveniti diverticulita prin alimentatia corecta


Preveniti diverticulita prin alimentatia corecta Diverticulita este o boala a intestinului gros caracterizata prin prezenta unor infectii in pungile create de intestin, acolo unde materiile fecale raman blocate pentru mai multa vreme, favorizand inflamatia si aparitia acestor infectii. Aceasta boala este prezenta preponderent la persoanele in varsta care nu practica o dieta bogata in fibre alimentare si multe lichide.

O persoana care sufera de diverticulita va trebui sa recurga la o dieta, paradoxal, saraca in fibre alimentare, pentru a reduce sangerarile din locul afectat, si bogata in lichide, dar de obicei de tipul supelor strecurate in care nu se afla legume care de asemenea ar putea ramane blocate in pungile intestinului gros. Preventiv, fibrele alimentare ne vor pazi de aparitia acestei afectiuni, dar atunci cand diverticulita este prezenta ar trebui sa reducem la minimum aportul de fibre alimentare din dieta.

Alimentele la dieta recomandata pentru diverticulita este bine sa fie consumate sub forma de pasta sau piure fin pentru a nu agrava infectia din organism. Se pot consuma si legume si carne, dar acestea trebuie bine fierte si trecute prin procesorul de alimente pentru a nu rani locul afectat. Fructele si cerealele integrale trebuie consumate mai rar pana ce se vindeca portiunea afectata si dispar riscurile de ranire a intestinului gros.

Pentru a nu se ajunge la aceasta boala trebuie sa se adopte in mod regulat o dieta bogata in fibre alimentare si lichide, sa se evite alimentele care dau constipatie si de asemenea starile de balonare si gazele in exces. Flora intestinala trebuie sa fie stimulata prin consumul de iaurt si alte alimente benefice, in special dupa ce se face apel la antibiotice si tratamente de detoxifiere a organismului.

Condimentele picante pot genera si acestea diverticulita si este bine sa se consume toata viata cu moderatie si chiar sa fie eliminate de la dieta in anumite perioade din an cand aportul de fibre alimentare este mai mic in alimentatia zilnica. Produsele rafinate, grasimile, zaharul este bine sa fie consumate ocazional, iar fructele, cerealele, zarzavaturile si legumele din belsug.

Diverticulita este prezenta mai degraba in occident, unde fibrele alimentare si lichidele nu au un aport mare la dieta si de aceea este recomandat sa se evite produsele alimentare procesate si sarace in fibre alimentare si sa se introduca cat mai multe produse proaspete, care contin atat fibre alimentare cat si alte nutrimente sanatoase. Diverticulita este o afectiunea cu grad mare de risc pentru sanatate si nu trebuie neglijata, la cea mai mica sangerare fiind recomandata prezentarea de urgenta la medic.

Autor:  Lucia Mihailescu