Site coolinaria.ro

Regimul alimentar pentru guta si afectiunile asociate acesteia


Regimul alimentar pentru guta si afectiunile asociate acesteia Guta este o boala groaznica, care apare ca urmare a migrarii de acid uric la nivelul articulatiilor, generand dureri uneori insuportabile, mai ales daca persoana suferinda este si in varsta. Alimentatia gresita este principala cauza pentru aparitia gutei si doar o dieta echilibrata si corecta va reusi sa previna aceasta boala cu succes.

Barbatii si femeile aflate la menopauza sunt categoriile cu gradul cel mai mare de risc, guta afectand de obicei degetele mari de la picioare si apoi putand sa dea si alte complicatii daca nu este tratata corespunzator. Intrucat rinichii nu mai reusesc sa functioneze la parametrii optimi din cauza unei diete prea bogata in proteine, acidul uric va incepe sa se acumuleze in organism, mai intai la nivelul picioarelor si apoi urcand catre celelalte articulatii ale corpului.

La dieta pentru ameliorarea simptomelor gutei, se recomanda de obicei alimente cu un continut redus de purine exogene (substante bogate in azot din alimente) care vor incetini depozitarea acidului uric in organism. Suplimentar, consumul de alcool, bere in mod special, este interzis pentru persoanele care sufera de guta. Trebuie insa sa se consume pana la 3 litri de lichide pe zi pentru a se dilua la cote nepericuloase acidul uric, reducandu-se astfel simtitor inflamatiile la nivelul articulatiilor.

Grasimile si zaharul sunt nocive la dieta pentru ameliorarea gutei si ar trebui introduse foarte rar in meniu, iar proteinele ar trebui obtinute in principal din legume deoarece carnea si pestele sunt prea bogate in proteine si dauneaza bolnavilor de guta. Lactatele si branzeturile degresate sunt insa permise la aceasta dieta medicala.

Alimentele recomandate de catre nutritionisti pentru ameliorarea gutei includ fructele si legumele proaspete, untul si branzeturile degresate, ouale, multe zarzavaturi, ciupercile, legumele boabe, uleiuri vegetale superioare si alte surse de carbohidrati complecsi. Greutatea corporala trebuie mentinuta la niveluri acceptabile deoarece obezitatea favorizeaza guta si complicatiile sale.

Fibrele alimentare trebuie si acestea sa fie prezente la dieta anti-guta, iar aporturile de vitamina C din citrice, ardei grasi etc. si de bromelaina (prezenta in ananas, kiwi, cirese si afine) vor aduce un plus de sanatate. Tratamentul medicamentos este obligatoriu sa fie insotit si de o dieta corecta pentru a se obtine cele mai bune rezultate si a se putea continua traiul de zi cu zi la cote multumitoare.

Autor:  Lucia Mihailescu