Site coolinaria.ro

Chimicalele din alimente au scazut varsta pubertatii la fetite


Chimicalele din alimente au scazut varsta pubertatii la fetite Varsta pubertatii la fetite a scazut dramatic in ultimii 20 de ani de la 12 la 10 ani, conform unor studii recente intreprinse de cercetatori din Danemarca, iar responsabile pentru aceasta stare de lucruri sunt in primul rand chimicalele introduse in alimente pentru conservarea si schimbarea gustului lor.

Unii aditivi alimentari pot da peste cap echilibrul hormonal al fetitelor care consuma produsele alimentare care le contin, iar ca rezultat direct al acestui lucru apar schimbarile specifice pubertatii mult mai rapid decat in mod obisnuit. Efectele in plan emotional sunt dintre cele mai rele, fetitele nesuportand deloc sa li se fure copilaria in acest mod si dorindu-si cu siguranta sa mai ramana putin neatinse de trecerea vremii pana ce se vor dovedi pregatite pentru modificarile importante care insotesc pubertatea.

Riscul contractarii unor boli grave la fetitele care cunosc pubertatea la varste atat de mici este mai mare decat in cazul celorlalte fete si aceste riscuri nu pot fi prevenite decat printr-o alimentatie naturala, care sa nu includa deloc produse cu ingrediente suspecte, care pot afecta productia de hormoni din organism.

Alaturi de factorii de risc din alimentatie, la reducerea varstei pubertatii la fetite mai pot contribui si factorii de poluare din atmosfera, diverse produse cosmetice la care copiii pot apela prea des dintr-o curiozitate specifica varstei precum si poluarea vizuala prezenta pe multe canale de televiziune si pe Internet.

Inclusiv anumite substante prezente in compozitia sticlelor din plastic folosite la ambalarea bauturilor si alimentelor pot fi daunatoare asa cum au aratat studii medicale foarte recente si acest lucru arata ca nu mai este deloc o sarcina usoara sa oferi copiilor un mediu sanatos de crestere in conditiile in care producatori dintre cei mai seriosi din industria alimentara nu sunt constienti de riscurile la care isi pot expune clientii lor fideli.

Lactatele, branzeturile sau carnea si derivatele sale nu mai sunt nici acestea sigure pentru sanatatea copiilor din cauza alimentatiei gresite oferita animalelor de la ferme si astfel se creeaza la nesfarsit un cerc vicios cu rezultate dintre cele mai nefaste pentru sanatatea alimentara nu doar a adultilor, dar iata, chiar si a celor mici.

Masuri de urgenta din partea factorilor de decizie se impun si chiar sunt adoptate tot mai frecvent inclusiv de catre oficialii Uniunii Europene, dar va mai dura ceva vreme pana ce copiii sa fie complet protejati impotriva unor astfel de amenintari, iar noi, adultii, intre timp nu putem face nimic altceva decat sa ii protejam cat mai bine printr-o alimentatie corecta si prin niste reguli de viata simple, sanatoase si usor de urmat.

Autor:  Lucia Mihailescu