Site coolinaria.ro

Fructele de guava ne pazesc de vizitele dese la medic


Fructele de guava ne pazesc de vizitele dese la medic Arborii de guava sunt originari din America Centrala si de Sud, putand fi regasiti in stare naturala in Brazilia si insulele Antile si existand mai mult decat o singura varietate din aceasta specie tropicala. Datorita proprietatilor de exceptie ale fructelor de guava, cultura acestor arbori s-a raspandit in intreaga lume, unele tari din Asia de S-E preluand rapid piata prin propriile lor culturi de guava.

Guava se cultiva relativ usor, ofera fructe destul de repede, dupa 2-3 ani, si cresc de obicei in zonele fertile aflate la altitudine de pana la 1000-1200 de metri. Fructele sunt verzi la culoare, iar gustul lor este dulce-acrisor, placut si daca se consuma in stare cruda, dar si sub forma de suc natural. Frunzele si coaja arborilor de guava au proprietati medicinale, bastinasii din America folosindu-le de sute de ani pentru vindecarea a multor afectiuni.

Fructele de guava sunt incarcate cu tot felul de substante benefice, ele continand cantitati mari de vitamina C si vitamina A, acizi variati, fibre alimentare si acizi grasi omega-3 si omega-6 care se gasesc in semintele fructelor, de asemenea comestibile. Pectina si carotenoizii continuti de aceste fructe sunt antioxidant puternici, eficienti impotriva actiunii radiatiilor solare. Prin continutul mare de flavonoizi, fructele de guava au si bune proprietati antibacteriene, ceea ce le face cu adevarat de introdus in alimentatia oricarei persoane.

In Romania, importul de astfel de fructe se afla abia la inceput, dar unii romani deja au inceput sa cultive acest arbore experimental si cu rezultate destul de bune. Frunzele de guava si coaja acestui arbore pot regula menstruatia, vindeca probleme ale danturii si gingiilor, si previn respiratia urat-mirositoare, iar fructele sunt adevarate farmacii ale naturii si de aceea merita importat acest produs pe scara ceva mai larga si in tara noastra.

Autor:  Lucia Mihailescu