Site coolinaria.ro

Infrunta iarna printr-o alimentatie sanatoasa!


Infrunta iarna printr-o alimentatie sanatoasa! Intrucat abuzul de medicamente nu este deloc recomandat mai ales in timpurile pe care le traim este bine sa stimulam sistemul nostru imunitar in principal printr-o alimentatie echilibrata si introducerea de suplimente naturale si pline de nutrimente utile.

Sucul de citrice, de exemplu, este primul lucru la care ne gandim cand dorim sa prevenim afectiunile specifice iernii, deoarece contine vitamina C, dar la fel de mult ne poate ajuta si patrunjelul verde (usor de gasit chiar si iarna), bananele, merele sau avocado, de asemenea bogate in vitamina C.

Ceea ce conteaza mult in alimentatia de iarna nu este in primul rand aportul de vitamina C, destul de important si acesta in sine, ci aportul a numerosi alti antioxidanti care sa ajute organismul sa se protejeze corespunzator nu doar de vremea de afara, dar si de excesele alimentare si de consumul de alcool, care sunt la maximum in aceasta perioada.

Fibrele alimentare, intrucat tind sa lipseasca din alimentatia specifica acestui anotimp, trebuie sa fie procurate nu doar din painea integrala, dar si din morcovi, legume boabe, zarzavaturi si cereale integrale sau fulgii de ovaz. Fibrele alimentare si consumul de apa ajuta astfel la imbunatatirea activitatii sistemului imunitar la fel de mult ca si vitamina C sau alti antioxidanti.

Supele calde si pline de vitamine, ceaiurile parfumate din plante, laptele degresat si bine fiert sau sucurile proaspat preparate si servite la temperatura camerei au un rol de asemenea pozitiv nu doar pentru sanatatea organismului, dar si pentru starea noastra generala de bine. Mierea de albine poate uneori ajuta la indulcirea acestor preparate de casa, oferindu-ne si o protectie suplimentara contra infectiilor virale de iarna.

Nu in ultimul rand condimentele si tot felul de mirodenii precum scortisoara, cuisoarele sau nucsoara nu pot lipsi in zilele de iarna, cu atat mai mult cu cat acum petrecem si sarbatorile Craciunului si alte zile festive care cer practic utilizarea unor asemenea ingrediente zi de zi. Condimentele stimuleaza pozitiv rata metabolismului, dar contin si antioxidanti si alte nutrimente numai bune pentru organismul nostru. Excesele in acest caz nu sunt insa indicate.

Consumul de alcool nu este rau in sine, daca se limiteaza la 3-4 portii pe zi si nu mai mult. Iarna alcoolul, in special tuica si vinul fiert sunt binevenite, dar cu masura totusi ca doar nu intra zilele in sac. Cafeaua consumata cu moderatie de asemenea ne poate face bine si la fel stau lucrurile cu ceaiul negru si cel verde. Feriti-va totusi de bauturile dulci carbogazoase si de apa minerala consumata prea des deoarece nu sunt deloc sanatoase si contin ingrediente seci deloc indicate pentru sanatatea organismului.

Nimeni nu spune ca iarna nu se poate face si multa miscare fizica, dar unii parca asa ar crede ca atunci cand vine primavara parca vezi un elefant iesind din casa si nu un om obisnuit. Plimbarile de dupa-masa sunt acum foarte binevenite mai ales ca alergarile nu prea pot fi practicate atat de usor, iar mersul la sala parca nu iti surade din cauza frigului si a transpiratiei care acompaniaza acest lucru.

Plimbarile lungi, saniusul, schiul, deplasarile scurte la munte si alte cai de petrecere a timpului in natura sunt la indemana oricui si nu trebuie scapat prilejul de a arde ceva calorii indiferent cat de frig ar fi afara. Iarna este un anotimp frumos, iar frigul exista doar pentru a face acest anotimp inca si mai placut, asta cel putin pentru o parte dintre noi care inca se bucura de putina caldura pe la calorifere anul asta, ca la anul, cine mai stie... .

Autor:  Lucia Mihailescu