Site coolinaria.ro

Cum sa reducem aportul de sare pentru mesele de sarbatori?


Cum sa reducem aportul de sare pentru mesele de sarbatori? Mai simplu decat in alte perioade ale anului, de Sarbatorile de iarna orice gospodina are la indemana mijloace eficiente de reducere a sarii la dieta prin apelul la unele trucuri ingenioase si eficiente de gatit, care fac mancarea mai gustoasa, dar si mult mai sanatoasa. Paradoxul insa face ca tocmai acum sa se consume mai multa sare si este probabil un efect cauzat de lipsa de informare si nicidecum de lipsa de pricepere a gospodinelor noastre.

Condimentele aromate sunt la ordinea zilei iarna, fiind utilizate des la prepararea meselor festive, la aromarea bauturilor de casa sau la mesele obisnuite care primesc un plus de savoare amintindu-ne ca traim o perioada cu adevarat binecuvantata. In unele situatii asemenea condimente se macina sau se sfarama, iar alteori se utilizeaza intregi, dar intotdeauna ele vor aduce un gust delicios mancarii, fapt care va conduce la scaderea fireasca a aportului de sare, mai putin ceruta atunci cand ai cu ce condimenta bine mancarea.

Dintre condimentele care dau un gust bun mancarii, cerand astfel mai putina sare, cele mai cunoscute gospodinelor din toata lumea sunt:

1. Busuiocul - este folosite atat la mesele de carne si peste cat si la supe, sosuri si salate si nu este nevoie decat de putina sare pentru a complimenta preparatele la superlativ;

2. Usturoiul - se foloseste intr-o maniera similara cu busuiocul si de asemenea nu cere sare multa pentru a se incheia preparatul cu succes;

3. Boia de ardei, papricasul sau praful de curry merg de minune cu mesele de carne si de peste, in supele si ciorbele de rosii si in maioneze si sosuri, iar sarea in cantitati prea mari nu poate decat sa ruineze gustul final al preparatului;

4. Mararul - in tocanite, supe, la mesele de peste si de pasare sau in sosuri si maioneze diverse mararul da un gust deosebit si parfumat, putina sare ajutand, dar nu si in cantitati prea mari;

5. Rozmarinul - pe langa mesele de carne si cele din legume boabe primesc un plus de savoare cu acest condiment, iar sarea si aici este ceruta in cantitati reduse;

6. Salvia si cimbrul sunt alte doua condimente parfumate care dau un gust deosebit mancarii, fiind recomandate pentru mese de carne fara grasime, sosuri usoare, peste, legume boabe, mancare de rosii si o varietate impresionanta de salate.

Unele condimente nu se pot procura in stare proaspata si de aceea este bine sa consultam eticheta pentru a afla daca nu contin si sare ca ingredient, iar daca acesta este cazul e bine sa ne facem corect calculele si sa nu mai utilizam sare in cantitatile obisnuite la gatit. O simpla lingurita de sare de bucatarie contine o cantitate mare de sodiu, deloc sanatoasa pentru noi daca am ingera-o ca atare, si de aceea este recomandat sa apelam mai des la condimente pentru a nu mai fi nevoiti sa utilizam multa sare pentru ca mancarea sa aiba un gust mai bun. Inclusiv iarna acest lucru este posibil si merita sa tinem seama de aceste sfaturi daca vrem sa mancam si de Sarbatori gustos si sanatos.

Autor:  Lucia Mihailescu