Site coolinaria.ro

Ce inseamna o nutritie echilibrata in perioada postului


Ce inseamna o nutritie echilibrata in perioada postului Perioadă a purificării sufleteşti, postul poate fi un bun prilej pentru detoxifierea organismului sau, dimpotrivă, o perioadă în care luăm în greutate şi pierdem din energie. Aceste lucruri depind numai de modul de alimentaţie pe care alegem să îl urmăm.

Un prim aspect de care trebuie să ţinem cont este echilibrul nutriţional. Indiferent că este perioada postului sau nu, indiferent de anotimp, organismul fiecăruia dintre noi are nevoie de toate grupele de nutrienţi: carbohidraţi, proteine şi grăsimi.

Capcane de evitat

„Cei mai mulţi dintre cei care postesc cad în capcana carbohidraţilor. Adică, fac exces de pâine, paste făinoase şi cartofi care, deşi sunt alimente necesare organismului, trebuie consumate cu moderaţie” ne sfătuieşte Dr. Corina Zugravu –medic primar nutriţie şi igienă alimentară. În plus, pe lângă carbohidraţi este important să includem în alimentaţia fructe (preferabil în stare crudă), legume (cele mai sănătoase sunt cele crude sau cele gătite în aburi) şi grăsimi. Mai ales în perioada postului trebuie să fim atenţi să suplinim lipsa grăsimilor animale cu grăsimi vegetale, ţinând cont de faptul că putem consuma carne de peşte numai arareori.

În afară de acestea, salatele de legume asezonate cu uleiuri vegetale (de măsline, de rapiţă) sunt preparate sănătoase, cu un aport însemnat de nutrienţi şi în plus respectă rigorile alimentaţiei de post. De asemenea, pentru un aport optim de proteine în perioada postului pot fi consumate leguminoase precum fasolea, soia, mazărea şi lintea, care reprezintă bune alternative din punctul de vedere al echilibrului nutriţional ale preparatelor pe bază de carne, întrucât acestea au conţinut echilibrat de aminoacizi.

Reguli de respectat

Şi fiindcă postul înseamnă în primul rând purificare sufletească şi abia apoi restricţie alimentară, trebuie să ţinem cont că putem respecta rigorile acestei perioade fără să ne înfometăm şi fără să ne periclităm sănătatea. Aşadar, trebuie să avem grijă ca gustările dintre mese să nu lipsească.

„Spre exemplu, în timpul zilei, putem alege cereale integrale cu miere sau sandwich-uri cu margarină tartinabilă de nouă generaţie care are un conţinut bogat în Omega 3 şi Omega 6. O altă variantă ar mai fi şi fructele oleaginoase sau seminţele care au un aport nutritiv deosebit, fiind surse importante de minerale, fibre şi grăsimi bune. Nucile, migdalele, fisticul, seminţele de dovleac sau floarea soarelui, merele sunt doar câteva exemple de gustări potrivite perioadei postului. De asemenea, citricele sunt surse importante de vitamine de care organismul nostru are nevoie mai mult ca oricând în această perioadă” este de părere Dr. Corina Zugravu. Vitală este şi hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe şi nu în ultimul rând apa nu au voie să lipsească din nutriţia zilnică, mai ales în perioada postului. Aşadar, chiar şi în perioada postului, ne putem hrăni echilibrat, astfel încât organismul să primească toate grupele de nutrienţi.

Autor:  Iosub Alin