Site coolinaria.ro

Mancarea oferita "de-a moaca" nu este intotdeauna cea mai sanatoasa!


Mancarea oferita Nu poti sa nu te bucuri atunci cand ti se ofera un pranz gratuit sau, in general, orice altceva primesti fara a face nici un efort. Astfel de mese le poti servi fie pe la prieteni, fie prin vecini, fie cu ocazia unor seminarii, conferinte sau prezentari de produse si servicii tinute de companiile cu interese economice in Romania.

Nu intotdeauna insa asemenea gratuitati se dovedesc a fi si spre folosul sanatatii tale deoarece specificul unor asemenea pranzuri speciale sau festive nu va fi dat de mancarea echilibrata din punct de vedere nutritional ci mai degraba de aspectul estetic al sau, numai bun atunci cand doresti sa iti faci putina reclama si pe aceasta cale.

Pe la prieteni sau prin vecini mai poti, e drept, sa mananci si o masa calda in toata regula, plina de vitamine si minerale, dar in rest va fi vorba mai ales de preparate tip bufet, care nu contin prea multe ingrediente sanatoase si, in plus, mai sunt incarcate si cu sare, zahar si grasimi din abundenta.

Mancarea gratuita oferita in zilele noastre este de obicei si o mancare mai ieftina deoarece putini isi permit sa ofere la mai multi invitati ceva de calitate, iti poate crea si un disconfort vizibil mai tarziu, iti da peste cap metabolismul si, in general, tot ceea ce crezi ca ai castigat prin pranzurile acestea gratuite va merge probabil in buzunarele medicului si ale farmacisului.

Cresterea in greutate este un alt efect pe care il putem sesiza la cei care mananca des asa pe gratis pentru ca se zice ca "pomana ingrasa" si asa si este, dar nu din cauza abundentei de nutrimente se intampla acest lucru ci mai degraba datorita numarului crescut de calorii continute de asemenea mese festive.

De regula, cu totii mancam sanatos acasa si e bine ca se intampla astfel insa atunci cand ajungi des prin diferite locuri, calatoresti in interes de afaceri sau pur si simplu mananci mai mult prin straini decat acasa e bine sa eviti totusi preparatele de acest tip si sa te orientezi catre mese calde preparate cu manuta ta sau servite la un restaurant unde se mananca cat de cat sanatos.

In realitate, foarte putini dintre noi au nevoie de o masa gratuita, iar daca mai esti servit de cateva ori pe luna si in acest mod nu e un capat de tara, dar daca te obisnuiesti sa mananci tot mai des de pe la altii atunci numai bine nu poate sa fie si e cazul sa iti schimbi obiceiurile alimentare sau sa tragi ponoasele ca tot ai bani si de ce sa nu ii dai tu pe toti medicilor decat sa faci ceva util cu ei...

Autor:  Lucia Mihailescu