Site coolinaria.ro

Sugestii pentru masa de Craciun


Sugestii pentru masa de Craciun Masa de Craciun este proba de foc a oricarei gospodine cu pretentii si sunt acum necesare multe cunostinte culinare si o atentie aproape patologica la detalii pentru a se inregistra succes deosebite la servirea oficiala a preparatelor sarbatoresti.

La prima vedere nu prea exista o lista lunga a mancarurilor care sa fie demne de masa festiva de Craciun, multe gospodine bazandu-se din aceasta cauza pe recomandarile traditionale cu care nu prea poti da gres niciodata. Dar nu este deloc asa si trebuie doar sa vizualizezi o alta lista inspirata, de data aceasta a ingredientelor de succes pentru a avea apoi idei dintre cele mai bune pentru masa de Craciun.

Carnea si derivatele sale
- Muschiuletul in sos si carnatii calzi pot fi o buna alegere, dar la fel de inspirate puteti fi si daca optati pentru carne de curcan sau de gasca, pentru costite de purcel de prima calitate, pentru vitelul la tava sau, de ce nu, pentru homari si languste preparate la cuptor cu o garnitura de zile mari.

Legumele si zarzavaturile
- Cartofii si orezul, desi o garnitura delicioasa, nu sunt singura optiune, existand mai nou si variante inspirate precum varza de bruxelles si morcovii tineri, broccoli cu smantana, mazare si fasole verde sau salate dintre cele mai diverse. Nici spanacul nu este o decadere de la caracterul festiv al mesei daca se gateste corespunzator.

Deserturi si inghetate
- Aici traditia ofera din fericire o lista destul de cuprinzatoare, dar putem alterna fericit si cu retete moderne care folosesc ca ingrediente coniacul, lichiorurile, smochine si curmale, fructe de padure, migdale si multe alte ingrediente de succes.

O masa de Craciun traditionala poate include de la inceput si pana la sfarsit cam urmatoarele categorii de preparate:

1. Aperitive - caltabosi, toba, chisca, slanina afumata, salata de beouf, telemea si alte branzeturi semi-moi, piftia si celebrele maslinute.

2. Feluri principale - ciorbe de carne, supe cu carnati si rosii, carnati de casa, friptura la tava cu legume, orez si alte garnituri, salata si/sau muraturi, mamaliguta, paine alba.

3. Desert - cozonac, pasca, budinca, fursecuri si saleuri, inghetata, rulade, prajituri diverse si placinte. De baut, se serveste de obicei tuica drept aperitiv si vin de casa de mai multe soiuri la masa si dupa masa.

Prin opozitie, o masa de Craciun moderna va putea include de la inceput si pana la sfarsit urmatoarele categorii de preparate:

1. Aperitive - salata de icre, fructe de mare, rulouri de peste oceanic, creveti, broccoli, mezeluri fine, branzeturi si creme de branza, conopida, morcovi tineri si telina verde.

2. Feluri principale - carne tocata in felurite preparate calde, cotlet, carnati si alte preparate la gratar cu sosul adiacent, carne de pasare in felurite preparate picante de inspiratie moderna (bucataria asiatica, indiana, exotica), ciupercute cu sau fara ficatei, curcan umplut la cuptor, ciorbe si fripturi sarace in grasimi, risotto cu carne, supe din retetele internationale, ciorbe de perisoare, supa de galuste, paine integrala, chifle, painisoare graham etc.

3. Desert - tort, inghetata din iaurt, prajituri cu calorii putine, platouri cu fructe exotice si struguri, alune, fistic, migdale, tarte, etc. Ca bauturi alcoolice, in acest caz se servesc de obicei whiski, gin tonic, vodca, martini pentru aperitive, vin alb, vin rosu sau bere la felurile principale si sampanie la desert.

Nu e greu de intuit ca fiecare gospodina trebuie mai intai de orice sa se decida pentru un meniu traditional sau unul modern si abia apoi poate purcede fara grija la treaba. Din pacate, daca ai si invitati, nu prea poti combina preparatele taranesti, traditionale cu cele moderne si de aceea te decizi din start asupra unei formule optime, dupa invitati si dupa preferintele acestora. In rest totul va merge struna si sa dea domnul sa fie bani suficienti pentru ingrediente ca de mancat va avea cine sa manance totul din farfurie, cu siguranta.

Autor:  Lucia Mihailescu