Site coolinaria.ro

Crizele de pancreatita pot fi usurate cu regimul potrivit


Crizele de pancreatita pot fi usurate cu regimul potrivit Pancresul este o glanda mixta cu secretie exocrina si endocrina situata in spatele stomacului, intre duoden si splina, care secreta fermenti digestivi a caror secretie este ritmata de ingerarea alimentelor si influentata de cantitatea si componenta acestora.

Alimentatia gresita afecteaza in mod direct activitatea acestei glande, iar crizele care pot sa apara din acest motiv sunt subite si destul de dureroase.

Pancreatita este boala generata de inflamarea pancreasului, care se manifesta prin greturi, ameteala, febra si dureri la nivelul stomacului si nu trebuie ignorate aceste simptome ci este obligatorie prezentarea de urgenta la medic.

O dieta adecvata va regla de obicei multumitor activitatea pancresului, nefiind vorba despre mari sacrificii de ordin alimentar care sa trebuiasca a fi facute din acest punct de vedere. In general se impune reducerea grasimilor la minimum precum si eliminarea lactatelor de la dieta pana la diparitia completa a simptomelor.

Aportul de proteine pentru persoanele care sufera cu pancresul este permis si chiar incurajat, dar va fi nevoie sa se gaseasca surse de proteine sarace in grasimi precum carnea de pasare, pestele, soia si altele similare.

Nici carbohidratii naturali nu sunt interzisi la o asemenea dieta medicala, fiind recomandati cu preponderenta cei extrasi din cartofii copti, orez, paste, fructe, cereale, salate, fulgi de ovaz etc. Legumele de tot felul, fructele si cerealele integrale nu vor face rau pancreasului daca se consuma in portii mici si in absenta unor sosuri grase.

Sunt interzise la regimul alimentar pentru pancreatita condimentele picante, legumele boabe, varza si orice aliment care baloneaza, ouale, lactatele si pizza, branzeturile, sunca, mancarea prajita de orice fel, cafeaua, zaharul, alcoolul si tutunul precum si derivatele din carne de tipul salamurilor si a mezelurilor.

Sucurile proaspete din legume si fructe vor ajuta mult oferind si nutrimente bune si detoxifiind tot organismul, iar apa si ceaiurile din plante vor contribui decisiv la revenirea la o stare de sanatate mai buna. Nu este un regim alimentar prea strict, dar trebuie urmate toate recomandarile pentru a se inregistra o evolutie pozitiva si a se putea continua viata in ritmurile sale obisnuite.

Autor:  Lucia Mihailescu