Site coolinaria.ro

Nu evitati cerealele, pastele si orezul


Nu evitati cerealele, pastele si orezul Produse alimentare precum painea integrala, cerealele complexe, orezul, pastele si cartofii sunt o parte importanta a oricarei diete care se pretinde a fi sanatoasa. Daca reusim ca intr-adevar sa alternam mesele de peste zi alegand intreaga gama de cereale si alimente vegetale disponibile pe piata agroalimentara atunci putem spune ca vom avea numai de castigat din acest lucru.

Asa cum se stie varietatea de produse alimentare enumerate mai sus trebuie sa constituie cam o treime din cantitatea de produse pe care o ingeram zilnic. Ele sunt importante nu doar pentru energia pe care o ofera, dar in egala masura ne procura si cantitatea de fibre alimentare necesara bunei intretineri a sistemului digestiv. Calciul, fierul sau gama de vitamine B continuta aici nu e de neglijat, iar cei care cred ca o astfel de dieta te poate predispune la ingrasare se cam inseala intrucat aceste produse sunt destul de sarace in grasimi.

Este bine insa sa supraveghem nu atat cantitatea de orez, paste sau cartofi pe care o mancam zilnic cat nivelul de grasimi prezente in elementele pe care le folosim la gatitul acestor alimente. In realitate uleiurile folosite la gatit, sosurile grase sau alti aditivi ne pot ingrasa si nu cerealele sau pastele in sine. Sa renunti la asemenea gama de produse doar pentru ca ai auzit ca astfel poti castiga in greutate este o greseala deci si e de preferat sa schimbam mai degraba modul in care le pregatim decat sa renuntam definitiv la ele.

Mancarea bogata in fibre alimentare va fi mereu o alternativa sanatoasa si ce e bine de stiut este faptul ca aceste fibre nu pot fi gasite decat in legume, fructe si cereale si nicidecum in produsele de origine animala. Unele fibre alimentare sunt insolubile si ajuta la o buna digestie eliminand riscurile aparitiei constipatiei, iar alte fibre alimentare sunt partial solubile acestea ajutand si ele la reducerea nivelului de colesterol din sange. Important de stiut este si faptul ca astfel de alimente dau consumatorului senzatia de satietate astfel incat acesta nu va dori sa manance prea mult si se va evita asa cresterea necontrolata in greutate.

Ce nu se recomanda totusi cand vine vorba de asemenea produse alimentare este consumul lor dupa trecerea unei perioade prea mari de timp de cand au fost gatite. Orezul, cartofii sau alte astfel de alimente trebuie consumate imediat dupa ce au fost gatite, la o temperatura convenabila, si nu dupa o zi sau daca au fost lasate mai multe ore la temperatura camerei. In asemenea situatii alimentele pierd mult din proprietatile lor initiale si pot aduce chiar prejudicii sanatatii noastre deci e recomandat sa gatim mai des, dar sa mancam sanatos.

Autor:   Lucia Mihailescu