Site coolinaria.ro

Viata de noapte si alimentatia corecta


Viata de noapte si alimentatia corecta Pentru cei care isi desfasoara constant activitatea pe timp de noapte, alimentatia sanatoasa este cu siguranta unul dintre punctele lor slabe, fiind de la sine inteles ca nu prea poti sa servesti mesele zilnice la niste ore normale deoarece ziua mai mult dormi decat esti activ.

Nu e posibil de asemenea pentru multi dintre cei care lucreaza pe timp de noapte nici sa consume mancare calda sau sa isi prepare repede ceva bun si cat de cat nutritiv. Se poate, e drept, servi o masa mai consistenta fie din cele pregatite de acasa, fie la o cantina sau sala de mese prezenta in locul unde se desfasoara activitatea, dar astfel de situatii fericite nu sunt, din pacate, foarte des intalnite.

Moderatia in plan alimentar este probabil regula numarul unu pe care trebuie sa o respecti daca esti o astfel de "pasare de noapte", existand mereu tentatia pentru cei care sunt activi pe timp de noapte sa faca excese dese in plan alimentar si sa apeleze frecvent la tot felul de stimulente care sa ajute organismul sa reziste mai usor solicitarilor marite.

Controlul portiilor este esential pentru persoanele nocturne si chiar daca nu se pot servi mai multe feluri de mancare tot este bine sa se supravegheze cu atentie aportul total de alimente la masa. Daca se mananca fara graba si se mesteca mancarea cu incetul organismul va anunta prompt cand este "plin", diminuandu-se astfel riscul generat de excese. Pericolul acum il reprezinta mancarea tip bufet, care se consuma in mare graba, este destul de gustoasa si ne putem repede pacali daca servim de obicei doar sandviciuri, pizza, hot-dog, pui prajit, cartofi prajiti si altele din aceasta categorie.

Consumul marit de cafea si, nu de putine ori, si de alcool poate impieta serios asupra alimentatiei corecte pe timp de noapte, disparand astfel pofta sanatoasa de mancare si producandu-se in timp deficiente majore de natura nutritionala. Daca insa se creeaza un program fix de servire a mesei/meselor si se mananca portii normale din alimente bine incarcate cu nutrimente utile acest pericol dispare chiar si atunci cand se mai face abuz de unele stimulente de tipul cafelei si a alcoolului.

Un alt pericol pentru cei care isi desfasoara activitatea pe timp de noapte este si cresterea rapida in greutate cauzata de data aceasta de gustarile dese si consistente, servite nu pentru a potoli pofta de mancare ci pe fond nervos sau din cauza unei dependente periculoase care se creeaza in timp prin obiceiuri alimentare nesanatoase. De obicei asemenea persoane consuma foarte putina apa si mancare bogata in fibre, fapt care genereaza un efect negativ in lant cu cele mai proaste urmari asupra sanatatii lor. Acestia trebuie sa isi schimbe obligatoriu programul de masa daca nu doresc sa ajunga pe la medic in foarte scurta vreme.

Inclusiv persoanele care isi fac des veacul prin cluburi sau pe la diverse alte distractii nocturne nu se poate spune ca ar avea o alimentatie sanatoasa, iar lipsa lor de preocupare in aceasta directie nu va aduce vreun plus de sanatate ci dimpotriva, ca orice problema neglijata si in acest caz urmarile negative se vor simti in timp mai lung sau mai scurt. Viata de noapte are si farmecul si avantajele sale, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa uitam complet de alimentatia echilibrata chiar daca la prima vedere pare a fi vorba despre lucruri care se bat cap in cap. Este posibil si in asemenea conditii sa ne oferim mese sanatoase, dar trebuie sa acordam atentia cuvenita unui program cat de cat riguros de servire a mesei.

Autor:  Lucia Mihailescu