Site coolinaria.ro

Este recomandat sa nu privam copiii de carne la dieta


Este recomandat sa nu privam copiii de carne la dieta Unii dintre parintii care practica un regim preponderent vegetarian incearca de multe ori sa isi deprinda si copiii cu un asemenea plan alimentar si de cele mai multe ori chiar reusesc sa faca o treaba bunisoara din acest punct de vedere. Exista, din pacate, si unele riscuri la care acesti parinti isi pot expune copiii, fiind demonstrat stiintific faptul ca acei copii care consuma si carne se dezvolta mult mai echilibrat decat cei care consuma carne in cantitati foarte mici sau chiar deloc.

In unele situatii, atunci cand cei mici inregistreaza deja deficite de nutrimente, din cauze diverse, a ii priva de consumul de carne poate fi echivalent cu a ii condamna la unele probleme grave de sanatate pentru toata viata, ei putand mai tarziu sa dezvolte boli cu substrat alimentar precum cele generate de lipsa vitaminelor A si B12 sau a mineralelor de tipul calciului, a zincului sau a fierului. Suplimentele alimentare cu astfel de vitamine si minerale nu vor functiona prea bine in cazul copiilor si nu este recomandat sa se procedeze in acest mod chiar daca intentiile parintilor sunt dintre cele mai nobile.

Pentru anumiti parinti care au la indemana unele mijloace consistente de intretinere, cresterea copiilor intr-un spirit specific vegetarienilor poate fi realizata cu destul de mult succes pentru ca astfel se va asigura doar hrana de calitate superioara si foarte bine diversificata, lucru care este in mod cert benefic sanatatii copiilor. Din pacate, nu toata lumea isi permite acest lucru si astfel problema introducerii in meniul celor mici de carne, oua si lactate ramane in discutie ca o necesitate si nu un fapt optional.

Copiilor ar trebui in mod normal sa li se ofere de toate la dieta si sa li se permita sa faca singuri unele alegeri pe mai tarziu, fiind foarte posibil ca unii sa opteze pentru vegetarianism, iar altii pentru o dieta mai flexibila care sa includa nu doar ouale si lactatele, dar si unele produse din carne, peste sau fructe de mare. Parintii lor pot bineinteles sa tina regimul vegetarian cu care s-au obisnuit, aratandu-le astfel copiilor cu exemple clare in ce consta stilul de viata vegetarian si care sunt motivatiile care stau la baza alegerii lor in plan alimentar.

Problema privarii copiilor de sursele de hrana animala este destul de delicata si foarte putini medici si nutritionisti se pronunta in favoarea acestui lucru desi exista si exemple de copii crescuti dupa modelul vegetarian, care s-au dezvoltat armonios si nu par sa inregistreze deficiente de ordin alimentar. Sunt multe argumente pro si contra, dar in final doar parintii copiilor impreuna cu cei mici pot decide asupra caii de urmat, restul lumii neputand sa intervina decat daca in mod evident cei mici inregistreaza probleme de sanatate si sunt necesare masuri urgente in sensul schimbarii dietei copiilor.

Viitorul indepartat probabil va permite tuturor oamenilor sa se alimenteze sanatos apeland exclusiv la surse de hrana vegetala si, eventual, si la unele alimente din surse animale precum lactatele si ouale, dar pana atunci multe mai sunt de descoperit, testat si promovat ca formule alimentare sanatoase pentru a se putea spune ca in sfarsit nu mai este nevoie sa se sacrifice animale pentru hrana oamenilor. Pana atunci insa este recomandat sa se ofere copiilor si putina carne la dieta si de asemenea grasimi sanatoase, oua, lactate, peste si branzeturi pentru ca ei sa se bucure de o evolutie normala si de o sanatate de fier.

Autor:  Lucia Mihailescu