Site coolinaria.ro

Nivelul trigliceridelor se controleaza usor si prin alimentatie!


Nivelul trigliceridelor se controleaza usor si prin alimentatie! Grasimile din hrana zilnica, de care organismul nu are nevoie pe moment sunt depozitate sub forma trigliceridelor, iar organismul poate cu de la sine putere sa si fabrice asemenea trigliceride pe care le extrage din excesul de zahar sau carbohidrati de la dieta. Din pacate, corpul nostru nu poate elimina surplusul de trigliceride de care nu are nevoie si acestea tind sa se depuna si in interiorul vaselor de sange provocand astfel boli ale sistemului circulator si ale inimii.

Nivelul trigliceridelor din organism este strans legat de o dieta corecta, iar persoanele care au inteles acest lucru evita constant alimentele bogate in grasimi, zahar si carbohidrati mentinandu-si astfel sanatatea sistemului circulator la parametri optimi. Grasimile hidrogenate si cele saturate cauzeaza in mod frecvent cresterea nivelului de trigliceride si de aceea medicii ne recomanda sa le consumam cat mai rar posibil. Etichetele alimentare si o mai buna informare ne vor ajuta mereu in acest sens.

In ce priveste aportul de carbohidrati si de zahar la dieta, cerealele integrale, fructele si legumele contin asemenea substante in compozitia lor, dar de obicei in cantitati rezonabile si acesta este si motivul pentru care putem consuma cantitati mai mari de legume, fructe care nu contin mult zahar si cerealele integrale simple, fara aditivi si indulcitori. Fibrele alimentare solubile si insolubile continute de aceste alimente sunt esentiale pentru sanatatea organismului si nu trebuie sa ne temem sa le includem la dieta.

Spre deosebire de produsele proaspete care contin carbohidrati si zahar, produsele rafinate si procesate indelung nu mai ofera aceleasi nutrimente esentiale si nici nu sunt sarace in carbohidrati si zahar ci ii contin din abundenta. De aceea, zaharul rafinat, faina alba, pastele si multe alte astfel de produse trebuie consumate rar si in cantitati moderate. Lactatele si branzeturile contin si acestea zahar si carbohidrati, dar daca sunt degresate ele sunt mai putin periculoase pentru sanatatea organismului.

Cumulat cu eliminarea produselor cu risc de la dieta, se pot consuma si unele alimente care au un rol pozitiv asupra sanatatii sistemului circulator, distrugand grasimile depuse pe vasele de sange si ajutand deci la eliminarea lor, iar aici putem aminti pestele si produsele din peste, nucile, unele seminte si alte alimente bogate in acizi grasi omega-3. Suplimentar, aportul de vitamina C la mesele care includ acesti acizi grasi omega-3 va fi deosebit de favorabil pentru reducerea trigliceridelor din organism.

Consumul regulat de alcool mentine ridicat nivelul trigliceridelor, iar persoanele care consuma si alimente bogate in grasimi, zahar si carbohidrati si mai beau si alcool in fiecare zi nu vor reusi sa ajute organismul sa mentina un bun control asupra trigliceridelor. Surplusul de greutate, obezitatea si alcoolul sunt de fapt factorii de risc majori pentru aceasta conditie de sanatate si trebuie luate masuri de urgenta pentru a se reusi apoi trecerea catre o dieta de intretinere unde sa fie redus aportul de grasimi, zahar si carbohidrati.

Unele suplimente alimentare sunt foarte eficiente pentru reducerea nivelului de trigliceride, dar fara a se adopta si o dieta pe masura degeaba se iau suplimentele pentru ca problema de fond tot nu va fi rezolvata. Atentie deci la aceste recomandari de natura alimentara deoarece ne pot prelungi simtitor viata, imbunatatind in acelasi timp si calitatea traiului de zi cu zi.

Autor:  Lucia Mihailescu