Site coolinaria.ro

Grasimea nu este in mod obligatoriu inamicul curelor de slabire!


Grasimea nu este in mod obligatoriu inamicul curelor de slabire! Conform parerii unanime a nutritionistilor, nu toate tipurile de grasime sunt automat si un factor de risc pentru persoanele care vor sa piarda in greutate, existand grasimi care se depun in exces pe corpul nostru si grasimi care, dimpotriva, ajuta la mentinerea ratei metabolismului la cote ridicate, protejandu-ne in acelasi timp de frig si traumele provocate de diverse accidente.

Chirurgii plastici stiu cel mai bine aceste diferente, ei operand zilnic persoane care doresc sa elimine excesul de grasime, de culoare galbuie de obicei si mult mai greu de eliminat printr-o dieta de scurta durata. Grasimea galbena este stocata de organismul nostru pentru a avea calorii suplimentare de ars in perioadele de "foamete", dar daca noi practicam un stil alimentar nesanatos, atunci asemenea rezerve de grasime vor creste la nesfarsit, organismul practic neavand nevoie de ele din cauza unui stil alimentar si de viata indestulat si sedentar.

Pentru a ajuta insa organismul sa faca apel si la resursele de grasime galbena stocata de-a lungul timpului este necesar sa fie luate masuri inteligente in plan alimentar, care sa elimine aportul de lipide la dieta, dar care sa includa totusi proteine si carbohidrati necesare organismului pentru a ne oferi energie peste zi. Astfel este stimulata rata metabolismului si se ard mai repede grasimile suplimentare organismul fiind fortat sa apeleze la stocurile existente.

Paradoxal, pentru a arde mai rapid grasimea galbena nu va trebui sa reducem numarul meselor servite zilnic ci, dimpotriva, sa le crestem chiar si pana la 6 pe zi. Secretul, pentru a se evita cresterea in greutate, este sa se opteze exclusiv pentru mese bogate in proteine alternate cu mese bogate in carbohidrati complecsi, dar niciodata pentru mese care contin grasimi animale sau vegetale. Odata ce metabolismul va fi pus serios in miscare, se vor arde deci nu grasimile din alimentatia noastra, care vor fi foarte sarace ci grasimile depuse in organism, atingand astfel obiectivul nostru initial, acela de reducere a grasimii corporale.

Meniurile bogate in proteine pot include la alegere lactate degresate, carne slaba, legume boabe, peste, branzeturi, oua, unele cereale, dar toate va fi obligatoriu sa fie preparate la gratar, fierte sau gatite la cuptor cu foarte putin ulei sau chiar deloc. Legumele de asemenea trebuie preparate cat mai simplu, iar de la oua (de preferat, fierte) e bine sa consumam mai des albusurile si mai rar galbenusurile. Pentru mesele de carbohidrati, se poate opta in general pentru legume, zarzavaturi si fructe nu prea dulci, dar de asemenea sarace in grasimi de orice fel.

Daca se practica exercitiul fizic zilnic atunci specialistii recomanda sa se serveasca gustari atat inainte de sedinta de miscare cat si dupa, incluzandu-se aici si cantitati suficiente de apa si alte lichide necesare hidratarii organismului. Astfel metabolismul nu va fi dat peste cap de miscarea fizica deoarece va avea la dispozitie hrana suficienta si nu ne va cere suplimente de-a lungul zilei, crescand apetitul la cote ridicate. Exercitiul fizic este deci important pentru scaderea in greutate, dar acompaniat si de masuri alimentare corecte.

Sub nici o forma numarul zilnic de calorii nu trebuie sa depaseasca valoarea de 1500 de calorii atunci cand adoptam o dieta de ardere a grasimii galbene stocata in organism, iar dieta in sine, punctata de aportul marit de proteine si carbohidrati complecsi nu poate depasi o luna de zile, mai mult putand duce la aparitia dezechilibrelor de sanatate. In acest interval insa metabolismul va creste atat de puternic incat grasimile vor continua sa se arda si mult dupa ce schimbam dieta noastra cu conditia sa nu introducem brusc produse grase la dieta ci sa includem treptat unele grasimi usoare din uleiuri sanatoase, branzeturi, peste si carne de pasare ceva mai grasuta.

La incheierea dietei de ardere a grasimilor suplimentare trebuie sa descrestem la cote mici si aportul de proteine din alimentatie, mentinand consumul de apa la cote ridicate. Astfel ne vom asigura ca nu suprasolicitam rinichii, ficatul si alte organe din corp si nici nu vom putea face in continuare abuz de carne si alte produse animale la dieta noastra obisnuita. Inutil de amintit ca sarea, zaharul, cafeaua si alcoolul trebuie controlate strict la dieta atat pe perioada cat adoptam masurile de crestere a ratei metabolismului cat si dupa aceea.

Dintre grasimile pe care le vom selecta pentru aceasta dieta, cele provenite din uleiul de masline/floarea-soarelui, avocado, nuci, seminte diverse, unele legume sanatoase sunt prioritare. Acestea nu se vor depune pe corp daca nu le consumam in exces si nici nu le utilizam in preparate prajite indelung. Nu putem evident renunta la grasimi pentru o intreaga luna de zile, dar putem reduce aportul lor la minimum pentru a forta organismul sa le arda pe cele deja stocate de mai multa vreme.

Grasimea care va ramane la final pe corpul nostru nu va mai fi de culoare galbuie, ca cea utilizata drept rezerve de catre organism ci va fi o grasime mai inchisa la culoare, iar aceasta grasime este esentiala pentru sanatatea si protectia noastra de tot felul de amenintari. O asemenea dieta de soc pentru arderea rezervelor de grasime se poate tine de 2-3 ori pe an, dar va trebui sa fie urmata de masuri alimentare corecte pentru tot restul anului, adica de introducerea de meniuri echilibrate, aportul marit de lichide, reducerea grasimilor alimentare la dieta si evitarea toxinelor din alimentele si bauturile cu grad de risc.

Optarea pentru un stil sanatos de viata este foarte importanta pentru noi toti, astfel impiedicand eficient depunerile excesive de grasime, obtinand avantaje mari pentru sanatate si parasind definitiv sedentarismul si intoxicarea cu alcool, tutun, cafea si alte stimulente puternice. Pentru a intelege cu tarie acest lucru trebuie insa sa ne putem privi in oglinda cu placere, iar dieta de eliminare a grasimii galbene ne va oferi aceasta sansa, de a ne reconsidera atitudinea fata de noi insine si fata de viata in general.

Autor:  Lucia Mihailescu