Site coolinaria.ro

Aspecte practice ale gatitului casnic


Aspecte practice ale gatitului casnic Pentru incepatori sau bucatarii cu experienta, gatitul presupune aceiasi pasi de urmat, usor de deprins prin repetarea activitatilor din bucatarie in timp. Toti cei care respecta acesti pasi nu pot da gres in demersurile lor culinare, mancarea preparandu-se asa cum cere reteta culinara, iar bucatarii devenind din ce in ce mai buni la tot ceea ce fac.

Pregatirea si aranjarea tuturor ingredientelor de utilizat pe parcursul gatitului este primul pas pentru aceasta activitate, tot acum fiind de preferat sa se masoare exact cantitatile cerute de reteta culinara, sa se spele si sa se transeze toate produsele. Daca este nevoie, cuptorul se incalzeste la temperatura dorita tot acum si nu mai tarziu.

Nu toti bucatarii procedeaza astfel, dar daca avem la indemana un cronometru de bucatarie atunci e bine sa il si folosim intrucat acesta eficientizeaza lucrurile la maximum. La fel de util se va dovedi si termometrul pentru preparatele facute la cuptor sau pentru a estima corect temperatura carnii de preparat. Incepatorii mai ales ar trebui sa aiba la indemana aceste dispozitive utile si de asemenea un set complet pentru masurarea ingredientelor, atat linguri/lingurite cat si cani pentru lichide.

Tocarea cepei, taierea cartofilor sau a carnii cubulete ori pregatirea legumelor sau a fructelor sunt activitati simple, pe care le poate face oricine, si la fel operatiunile de fierbere, prajire sau amestecare a ingredientelor. Mai dificil va fi insa sa se lucreze cu condimentele pentru a se obtine exact gustul dorit deoarece fiecare om are pretentii speciale, unii dorind mai putina sare, altii preferand mancarea mai picanta si, in sfarsit, altii cerand mai mult dulce la gatit.

Pentru a deprinde corect folosirea condimentelor la gatit secretul este sa utilizam intotdeauna pe parcursul gatitului cantitati mai mici si sa completam gustul cu cantitati suplimentare de condimente abia la final cand se pot obtine exact gustul si aroma potrivite. Similar, mancarea va fi mai gustoasa la final daca se apeleaza la ustensilele si recipientele potrivite pentru gatit si nu se folosesc altele, la intamplare. Aluminiul, cuprul si chiar fonta nu se impaca deloc bine cu ingredientele acide, iar ustensilele din plastic nu au ce cauta in cadrul gatitului la temperatura ridicata.

Gatitul la cuptor si gatitul la aburi solicita la maximum maiestria unui bucatar si de aceea incepatorii ar trebui mai intai sa invete de la cineva mai experimentat ce e de facut in diferite situatii si abia apoi sa se apuce de unii singuri de treaba. Temperaturile in cuptor trebuie masurate exact, iar ingredientele utilizate nu pot fi gatite decat la temperaturile recomandate si nu altfel. Pentru gatitul la cuptor, termometrul si cronometrul sunt cei mai buni prieteni, indiferent de experienta acumulata de bucatar.

La finalul sedintei de gatit, unele preparate vor cere sa fie mentinute calde pe cand altele trebuie date la rece si de aceea este nevoie de experienta si pentru asemenea situatii, fiind foarte bine daca se gatesc preparatele de dat la rece mai intai si apoi cele care se servesc de regula calde.

Astfel gatitul devine cu adevarat o experienta profesionista, bucatarii cu vechime putand confirma faptul ca atunci cand intra in bucatarie se simt intr-un fel ca un meserias care se pregateste pentru a-si incepe ziua de lucru, plin de simtul responsabilitatii adica, bine motivat si gata sa isi arate maiestria la superlativ.

A gati ca la carte este un lucru pe care il deprinzi la fel ca si sofatul, prin studiu si practica, iar cei care au si o pasiune pentru aceasta activitate vor deveni cu timpul foarte buni profesionisti, capabili la randul lor sa formeze alti si alti bucatari de succes. Arta culinara nu este simplu de insusit, dar este accesibila oricui si poate fi practicata la toate nivelurile, chiar si in mod complet dezastruos daca asa se mai doreste uneori.

Autor:  Lucia Mihailescu