Site coolinaria.ro

Cum ne ajuta postul sa eliminam toxinele din organism?


Cum ne ajuta postul sa eliminam toxinele din organism? Postul traditional, care presupune asa cum stiu multi dintre noi, abstinenta nu doar de la produsele alimentare de origine animala, dar si de la alte preparate gustoase si consistente, este o forma deosebit de utila de detoxifiere, cunoscuta si pusa in practica de mii de ani atat de catre iudeo-crestini cat si de catre adepti ai altor curente religioase.

Pentru persoanele deprinse cu aceasta practica milenara, postul presupune si abtinerea de la lichide, nu doar de la alimentele solide, dar si abtinerea de la condimente, stimulente diverse, sex sau activitati generatoare de stres. Prin post, multi declara ca au inregistrat reveniri spectaculoase in urma unor boli cronice si chiar terminale, iar altii de asemenea au simtit o stare de bine superioara la finalul perioadei de abstinenta voluntara.

In general, postul traditional dureaza de la o singura zi sau cateva zile si pana la o luna intreaga sau chiar mai mult, obiectivele propuse in aceasta perioada vizand atingerea unei stari spirituale superioare, imbunatatirea sanatatii, dar si detoxifierea organismului. Intrucat aceste obiective sunt obtinute simultan, nu se poate spune ca un credincios vizeaza in primul rand vindecarea de o boala sau iertarea de pacate ci se urmeaza un ritual bine pus la punct la capatul caruia credinciosul este victorios pe mai multe planuri, daca desigur a reusit sa respecte intru totul cerintele aspre ale perioadei de abstinenta.

Postul nu functioneaza intr-o forma magica ci poate fi analizat si explicat in mod stiintific, stiindu-se in prezent faptul ca abtinerea de la alimentele solide cumulata cu aportul moderat de apa declanseaza un mecanism care forteaza toxinele sa paraseasca corpul, eliberand ficatul si alte organe de o presiune suplimentara si aducandu-se astfel un plus de sanatate pentru intregul organism. Inclusiv grasimea stocata anterior este acum utilizata in arderile metabolice, iar credinciosul inregistreaza astfel si scaderi binevenite in greutate.

Starile de depresie, oboseala cronica, durerile suspecte in diferite zone ale corpului sau insomnia sunt ameliorate simtitor prin post, organismul avand acum la dispozitie resurse suplimentare pentru a se lupta cu boala, pentru a procesa mai bine alimentele sau pentru a utiliza mai eficient nutrimentele din alimentatie in ariile unde acestea nu au reusit sa ajunga in trecut. Este o terapie foarte bine pusa la punct, care permite detoxifierea periodica a organismului, la crestini, de exemplu, postindu-se miercurile si vinerile si in perioadele mai lungi de post si astfel inregistrandu-se succese deosebite in ce priveste curatarea regulata a organismului de toxine.

Persoanele care nu practica in mod activ crestinismul sau alta forma religioasa sunt mai expuse bolilor decat credinciosii obisnuiti tocmai pentru ca aceste persoane refuza nu doar sa se inchine la zeul suprem al unei religii, dar in egala masura ei refuza si practicile care insotesc cultul acestui zeu, postul inclusiv. De aceea, este bine ca oamenii de stiinta sa recomande in mod repetat si postul religios ca o practica utila in detoxifierea organismului, pentru ca si alte persoane in afara credinciosilor sa poata beneficia de un plus de sanatate datorita acestei practici sanatoase.

In traditia religioasa, exista diferentieri intre gradele diferite de asumare a postului ritualic, vorbindu-se despre post de carne, post de dulce sau post negru. In realitate insa, postul recomandat pentru o buna detoxifiere a organismului este postul negru, care presupune abtinerea drastica peste zi de la alimente si chiar lichide, dar care poate include dupa apusul soarelui si cate un paharel de vin sau suc proaspat de citrice, apa de izvor, ceai de plante, paine integrala sau neagra, putin ulei de masline sau alt tip de ulei precum si fructe sau legume. Toate aceste alimente au rol pozitiv in eliminarea toxinelor si nu ne mira faptul ca apar in lista alimentelor permise pe durata postului.

Abstinenta prin post negru este in concluzie o practica foarte indicata mai ales pentru persoanele care nu tin de obicei o dieta echilibrata, iar cei care refuza sa creada acest lucru pot studia cele mai credibile diete de detoxifiere pentru a intelege faptul ca si postul religios este, dintr-un anumit punct de vedere, tot o astfel de dieta eficienta de curatare a organismului de toxine. Chiar daca refuzam sa credem in zei, tot este bine pana la urma sa profitam din plin macar de anumite practici religioase benefice sanatatii noastre, iar postul si in special postul negru este o asemenea practica care merita inteleasa si insusita in detaliu din ratiuni de sanatate atat fizica cat si mentala.

Autor:  Lucia Mihailescu