Site coolinaria.ro

Intoxicatiile alimentare


Intoxicatiile alimentare Pentru multe persoane episoadele de intoxicatie alimentara nu sunt nicidecum o experienta straina asemenea lucruri putand sa se intample oricui cel putin o data in viata. Suferintele pe care le poate aduce o astfel de problema sunt deseori destul de mari si doar durerea de dinti mai poate fi comparata ca intensitate cu disconfortul prezent in cazul intoxicatiilor alimentare.

De obicei simptomele apar atunci cand consumam mancare aparent proaspata, dar care contine virusi ori bacterii daunatoare sanatatii ori chiar substante otravitoare numite si toxine. La fel ca in cazul alergiilor alimentare o intoxicatie se poate manifesta prin greturi, varsaturi, crampe abdominale si diaree si, in cazurile grave, de febra.

Este deci deosebit de important sa stim ce avem de facut in asemenea situatii si ce masuri preventive si de igiena pot fi luate pentru a preintampina orice neajuns din acest punct de vedere. Exista trei masuri de prim ajutor care trebuie initiate in eventualitatea in care suspectam ca suntem victimele unei intoxicatii alimentare:
- In primul rand este nevoie de o hidratare masiva prin consumul de cat mai multe lichide, ceaiuri, lapte sau apa proaspata.
- Pasul imediat urmator este sa contactam medicul sau sa ne deplasam cat mai repede la o clinica medicala. In special gravidele si copiii nu trebuie lasati sa astepte in asemenea situatii ci e bine sa fie transportati de urgenta la spital dupa ce li s-au administrat preventiv multe lichide.
- In al treilea rand, daca medicii va confirma ca este vorba despre o intoxicatie alimentara trebuie raportat acest lucru forurilor competente pentru a se putea lua masuri din timp si a se evita astfel alte cazuri de imbolnavire.

Desi in foarte rare situatii o intoxicatie alimentara va avea urmari fatale, unele trecand de la sine si fara interventia medicului nu e bine sa luam in neserios asemenea probleme de sanatate intrucat ele pot produce efecte secundare de durata si doar asistenta medicala profesionista va reusi sa inlature orice pericol in acest sens. Nu e de asemenea recomandat sa nu informam autoritatile deoarece daca ni se poate intampla noua cu siguranta vor pati si alte persoane acelasi lucru.

Autor:   Lucia Mihailescu