Site coolinaria.ro

Ouale revin in forta in alimentatia noastra zilnica!


Ouale revin in forta in alimentatia noastra zilnica! Contrar opiniei incetatenite in randul publicului larg, consumul de oua nu conduce automat la cresterea colesterolului ci, dimpotriva, este benefic pentru sanatatea organismului prin aportul de nutrimente pe care il poate aduce.

Aceasta este concluzia la care au ajuns un grup de cercetatori de top in domeniul nutritiei din Australia, care au studiat aceasta problema plecand de la alte studii mai vechi, intrerprinse in intreaga lume. La final, australienii au recomandat calduros includerea la dieta a 6 oua pe saptamana, afirmand ca astfel nu riscam sa ne creasca colesterolul ci, dimpotriva, putem obtine un plus pentru sanatatea noastra.

Indiferent daca alegem sa consumam ouale intregi sau doar albusurile ori galbenusurile, acestea nu ne vor face rau consumate cu moderatie si procurate prin retelele comerciale autorizate. Ideea ca ouale ar ridica nivelul colesterolului este mai veche, datand din anii '80, cand se credea ca ouale ar contine prea multe grasimi saturate, dar australienii au aratat ca acesta este mai degraba un mit si ca ouale nu ne pot face rau daca sunt proaspete si corect preparate.

Pe langa aportul bun de minerale si vitamine, ouale ofera si cantitati suficiente de acizi grasi omega-3 la dieta, fiind foarte benefice de aceea pentru persoanele care nu doresc sau nu au posibilitatea de a consuma carne de peste in mod regulat. Mai ieftine si mai usor de procurat, ouale pot oferi aceleasi avantaje pentru sanatate ca si pestele, imbunatatind adica activitatea sistemului circulator.

Ceea ce trebuie mereu avut in vedere atunci cand consumam des oua de gaina este sursa din care provin aceste oua. Fermele avicole din zilele noastre incearca din rasputeri sa produca aceste oua in mod organic, hranind pasaretul cu mancare atent selectionata si ferindu-ne astfel de riscuri pe noi, consumatorii.

Nu intotdeauna insa producatorii vor fi la fel de seriosi si de aceea este nevoie de un plus de vigilenta si din partea autoritatilor, si din partea consumatorilor pentru a ne asigura impreuna ca ouale cumparate de noi sunt suficient de sanatoase. In rest, putem fi linistiti consumand cate un ou pe zi, dimineata de preferat, deoarece nu vom inregistra nici cresteri ale colesterolului si nici alte efecte secundare de nedorit.

Autor:  Lucia Mihailescu