Site coolinaria.ro

Nu adoptati o dieta bogata in proteine pe termen lung!


Nu adoptati o dieta bogata in proteine pe termen lung! Aportul marit de proteine la dieta poate fi deosebit de benefic pe perioade scurte de vreme, dar are efecte dintre cele mai neplacute daca se consuma regulat mese bogate in proteine pe termen lung. Multe organe majore pot fi astfel afectate, iar recent s-a descoperit si faptul ca persoanele care mananca des carne si alte produse pline de proteine risca sa isi miscoreze cerebelul sau sa opreasca dezvoltarea sa normala.

Conform unui studiu medical, publicat recent de catre specialistii in probleme neurologice, dietele bogate in proteine pot conduce pe termen lung la diminuarea masei totale a cerebelului, avand adica un impact negativ asupra dezvoltarii firesti a copiilor sau a randamentului normal pe care te astepti sa il dea o persoana adulta. Comparativ cu alte diete, dietele pe baza de proteine sunt foarte nocive din acest punct de vedere si se recomanda de aceea moderatia si mentinerea acestor diete doar pe perioade scurte de vreme.

In prezent, tocmai dietele care incurajeaza aportul marit de proteine in alimentatie sunt la moda, iar cei care doresc sa le urmeze trebuie sa inteleaga faptul ca asemenea planuri alimentare sunt de adoptat pentru cel mult o luna de zile si chiar mai putin si ca nu trebuie facut nici un exces in acest sens. Copiii in mod special trebuie paziti de dietele bogate in proteine, fiind calduros recomandat sa se includa si proteine in alimentatia lor, dar in mod echilibrat si cumulat cu un aport egal de carbohidrati si grasimi sanatoase.

Destul de multe persoane, in special varstnicii, sufera de afectiuni diverse de natura neurologica, iar aceste boli pot fi si rezultatul unei diete bogata in proteine. De aceea se recomanda batranilor sa reduca proteinele la dieta si sa opteze prioritar pentru sursele de antioxidanti gasite in legume si fructe. Chiar varsta te obliga sa faci acest lucru, organismul fiind destul de obosit acum pentru a mai putea procesa corect cantitati mari de proteine, grasimi sau alimente rafinate si de aceea schimbarile inspirate de dieta apar de obicei intr-un mod firesc, fara a se face mari sacrificii in acest sens.

Pentru restul adultilor, ramane valabil faptul ca dietele bogate in proteine, tinute pe termen lung, pot afecta sanatatea cerebelului si pot chiar contribui la micsorarea masei sale si de aceea mai bine sa optam pentru dietele sanatoase si echilibrate in toate nutrimentele decat sa ne trezim peste ani cu creierul mai mic si o minte, saraca, pe masura creierului nostru.

Autor:  Lucia Mihailescu