Site coolinaria.ro

Copiii consuma mai multe verdeturi daca sunt implicati in activitati cu specific gospodaresc


Copiii consuma mai multe verdeturi daca sunt implicati in activitati cu specific gospodaresc Conform studiilor intreprinse de specialistii in medicina din Thailanda, copiii consuma cu mai mare placere zarzavaturile si legumele atunci cand sunt antrenati in activitati cu specific gospodaresc de tipul cursurilor de gatit, prepararea ocazionala a meselor zilnice, plantarea si ingrjirea legumelor in gradina sau activitati de promovare si constientizare a populatiei asupra rolului benefic al aportului marit de verdeturi si legume in dieta obisnuita.

Cei mici sunt mandri atunci cand pot participa (sub supravegherea unor adulti, desigur) la astfel de activitati si inteleg mult mai usor rolul bun al nutrimentelor din legume pentru sanatatea lor. Din acest motiv, ei nu mai refuza acasa anumite preparate pe baza de verdeturi si legume ca inainte ci consuma fara mofturi portia oferita pe masa, e drept nu intotdeauna in totalitate, dar aratand totusi multa bunavointa din acest punct de vedere.

Pentru copiii care refuza in mod constant sa manance legume si zarzavaturi, implicarea lor in activitati precum cele enumerate mai sus ar putea aduce o raza de lumina pe fruntile parintilor lor, aproape sigur acesti copii urmand sa isi schimbe in bine atitudinea fata de consumul regulat de legume si zarzavaturi la masa. Pentru cei care accepta asemenea preparate, dar inca mai fac mofturi este de asemenea o motivatie suplimentara care sa ii ajute sa isi diversifice dieta zilnica fara prea multe fasoane si eschivari.

In multe zone ale globului, inclusiv in Romania, alimentatia copiilor este prea saraca in legume si verdeturi si prea bogata in grasimi si zahar si de aceea nu e deloc o ideea rea daca scolile impreuna cu parintii si autoritatile locale demareaza astfel de proiecte utile in care sa fie antrenati mai ales copiii de varsta prescolara si cei de la ciclul primar, adica exact grupele de varsta unde apare mai des refuzul consumului de legume si verdeturi proaspete. Cu putina bunavointa se pot obtine rezultate de exceptie, iar copiii vor fi si cei care sa aiba cel mai mult de castigat de pe urma unor astfel de initiative intru totul laudabile si cu sanse mari de succes.

Autor:  Lucia Mihailescu