Site coolinaria.ro

Gravidele care includ in dieta lor fier si acid folic au bebelusi mai sanatosi!


Gravidele care includ in dieta lor fier si acid folic au bebelusi mai sanatosi! Atunci cand mamicile gravide includ in dieta lor zilnica acid folic si fier, bebelusii lor este de asteptat sa inregistreze o activitate motorie mult imbunatatita precum si o crestere semnificativa a functiilor cerebrale ca rezultat direct al unei asemenea diete sanatoase. Acest lucru este confirmat si de cercetarile cele mai recente ale medicilor care arata cu dovezi clare cat de important este aportul de fier si acid folic in dieta femeilor gravide.

Deficientele de fier si acid folic in contrapartida pot conduce la grave probleme de sanatate pentru micuti, aceasta fiind de fapt si una dintre cele mai acute probleme cu care se confrunta in prezent tarile sarace din Asia si cele de pe continentul african. Ambele nutrimente au un rol decisiv pentru dezvoltarea bebelusilor atat in perioada graviditatii cat si dupa aceea, iar absenta lor din dieta mamicilor gravide nu este deloc un fapt pozitiv.

In cadrul unor studii intreprinse in Nepal, gravidelor carora li s-au administrat suplimente de fier si acid folic au avut copii mult mai sanatosi decat cele care au primit doar suplimente de vitamina A, o dovada in plus a faptului ca fierul si acidul folic joaca un rol major pentru sanatatea bebelusilor care asteapta sa vina pe lume. Se militeaza din aceasta cauza pentru implicarea mai puternica a forurilor internationale de sanatate in ajutorarea gravidelor din tarile defavorizate inclusiv cu suplimente utile de fier si acid folic, foarte benefice pentru evolutia ulterioara a micutilor care urmeaza sa se nasca in aceste zone ale lumii.

Nici in Romania nu se poate spune ca acest deziderat pentru sanatatea gravidelor ar fi fost deja atins si de aceea este calduros recomandat femeilor gravide din tara noastra sa consume zilnic si alimente precum citricele, legumele boabe, verdeturile proaspete, carne, peste, cereale fortificate cu fier si acid folic, dar si suplimente alimentare luate la recomandarea expresa a medicului. Fierul este mai usor absorbit daca se consuma la masa sucuri sau alimente bogate in vitamina C, iar acidul folic ar trebui procurat si din suplimente deoarece alimentatia de regula nu poate oferi necesarul zilnic mai ales pentru femeile gravide.

Autor:  Lucia Mihailescu