Site coolinaria.ro

Cateva sugestii inspirate pentru cumparaturile alimentare lunare


Cateva sugestii inspirate pentru cumparaturile alimentare lunare Criza economica din Romania pare a se afla abia la inceput conform semnalelor date de autoritati prin scumpirile recente de preturi, iar bugetul nostru si asa serios afectat are nevoie de unele ajustari pozitive, printre acestea regasindu-se si economiile pe care le putem face la cumparaturile alimentare, care sa ne permita sa mancam in continuare sanatos, dar cu ceva mai putini bani.

Pentru a cheltui mai putin la cumparaturi este necesar din start sa ne informam in detaliu asupra politicii comerciale a locurilor de unde ne facem in mod regulat aprovizionarea si sa le vizitam pe acestea mai des in perioadele cand preturile scad cu putin, respectiv sa evitam inceputul si sfarsitul lunii, atunci cand toata lumea isi primeste banii si sa mergem la cumparaturi in perioadele neutre, cand comerciantii sunt mai dispusi sa se targuiasca din lipsa de clienti.

O alta modalitate de a ne aproviziona in cadrul unui buget redus este sa achizitionam in cantitati mai mari produse convenabile calitativ si ca pret, care au fost abia primite in magazin, adica au un termen mai lung de garantie. Acestea pot fi depozitate pe termen mai lung si nu va fi nevoie sa mai scoatem bani in plus din buzunare pentru a cumpara de urgenta acelasi produs, dar de la alt comerciant care practica insa un adaos mai mare. Uleiul vegetal, faina, zaharul, carnea congelata, pestele congelat, cartofii si alte legume pot fi astfel cumparate la preturi reduse si tinute la indemana pentru destul de multa vreme.

Intrucat multe magazine alimentare ne ofera periodic si unele "chilipiruri" nu e deloc rau sa ne informam in reteaua noastra de prieteni asupra datelor calendaristice in care acestea sunt valabile si sa ne rezervam lunar niste fonduri speciale pentru a cumpara 2kg de orez la pret de 1,5kg, de exemplu, sau fructe ori lactate si branzeturi care vin in pachete promotionale. Astfel se pot face de multe ori economii bunicele, singura grija fiind sa nu ajungem noi in pierdere din cauza lipsei de onestitate a unor comercianti neseriosi.

La piata agro-alimentara poti fi mai intotdeauna inselat daca nu cunosti preturile de referinta ale produselor si nici nu te mai poti targui convingator tot din acelasi motiv. De aceea este necesar sa ne informam din timp asupra pretului estimativ al legumelor, fructelor, oualor sau carnii pentru a reusi sa mai tinem in buzunar cativa banuti si nu sa ii aruncam pe toti la prima taraba unde verva comerciantului ne opreste parca prin magie. Cu rabdare si investigatii atente se pot face niste cumparaturi bune la piata, dar trebuie sa stii sa te targuiesti si, bineinteles, sa nu cedezi usor la prima oferta facuta de comerciantii cu care ai de-a face.

Bonurile de masa sunt inca valabile, cel putin asa se aude, si trebuie sa profitam de ele cat mai chibzuit posibil. Multa lume s-a obisnuit sa considere aceste bonuri de masa ca un fel de cadou de sarbatori si nicidecum ca bani munciti din greu si de aceea trebuie reconsiderata aceasta atitudine gresita si utilizate bonurile de masa pentru cumparaturi convenabile, sanatoase si economice. Lunar poti pierde sau castiga zeci de lei doar pe aceasta cale, deci sa nu ne pripim la cumparaturi chiar si atunci cand folosim bonurile de masa si nu pe cele de la banca.

Dintre mai toate produsele alimentare de pe piata, carnea ramane in topuri prin preturile ridicate si de aceea in multe situatii putem apela la formule de compromis, alegand, de exemplu, carne cu os (dar nu prea mult os), putina gusa de porc si nu muschiulet, o carne de vita mai ieftina, dar si foarte proaspata si asa mai departe. Nu vom putea astfel prepara o friptura sanatoasa la tava insa vom putea prepara fara probleme o ciorba pe cinste sau o tocanita gustoasa si fara prea multe grasimi. In acest mod vom putea folosi si orezul, pastele sau legumele boabe de prin camara de alimente, care altfel ar putea depasi termenul lor de garantie cu mult si bine.

Cele mai convenabile targuri la cumparaturi le fac persoanele care isi formeaza ochiul nu dupa politica comerciantilor de asezare a rafturilor ci dupa un principiu valabil care ne invata ca produsele mai ieftine nu se afla mai niciodata la vedere. Este de aceea nevoie sa deprinzi obiceiul de a te uita si pe partea de jos a rafturilor precum si in colturile mai dosite pentru ca acolo poti uneori descoperi produsul cautat de tine, la un pret foarte convenabil. Nu va fi vorba de o mare diferenta de calitate fata de alte produse, dar exista intotdeauna diferente maricele de preturi intre produsele de import si cele autohtone si merita sa tinem seama de acest lucru.

Economii importante lunare se vor putea face si daca ne deplasam de mai putine ori la cumparaturi decat inainte. Fie vorba de pretul unuia sau a multor bilete la transportul in comun, fie vorba de banii cheltuiti pe benzina, putem face economii serioase daca ne cumparam necesarul de alimente care se preteaza depozitarii doar o data sau de doua ori pe luna si pe celelalte din apropierea locuintei, nemaifiind astfel nevoie sa cheltuim suplimentar si cu transportul. Produsele bine ambalate sunt si cele mai convenabile din multe puncte de vedere, acestea putand fi depozitate in conditii adecvate pentru mai multa vreme.

In sfarsit, daca inca nu va cunoasteti orasul in amanunt este intru totul recomandat sa apelati si la cunostintele dvs. cu mai multa experienta in acest sens si sa va informati asupra celor mai convenabile locuri pentru cumparaturile lunare si chiar cele zilnice. Veti reusi astfel sa va alcatuiti o lista a magazinelor care va convin cel mai mult din punct de vedere al raportului pret-calitate si nu va mai fi nevoie sa cumparati mereu din acelasi loc, pierzand poate si bani, si timp pentru niste produse alimentare nu de prima calitate. Prietenul se cunoaste la nevoie deci nu uitati sa ii mai intrebati pe ai dumneavoastra si despre asemenea lucruri care sa va permita ca pentru o bucata de vreme sa va mai alimentati inca civilizat si suficient de sanatos.

Autor:  Lucia Mihailescu