Site coolinaria.ro

Alimente care promoveaza cresterea armonioasa a copiilor


Alimente care promoveaza cresterea armonioasa a copiilor Cresterea armonioasa a propriilor copii este visul oricarei mamici si pentru a atinge acest obiectiv se depun stradanii de multe ori supraomenesti in speranta ca cei mici se vor bucura de o viata echilibrata si o sanatate de fier. Fie vorba despre un aport util de multivitamine sau de alimente incarcate cu nutrimente, rezultatele sunt de obicei dintre cele mai bune, iar parintii nu mai pot de fericire atunci cand isi vad eforturile incununate de succes.

Printre alimentele care incurajeaza cresterea la copii, exista si unele de exceptie si usor de procurat pe care ar trebui sa le introducem intotdeauna in dieta celor mici in speranta ca organismul lor isi va extrage multe nutrimente de valoare prin consumarea zilnica a unor asemenea categorii de produse alimentare. Multivitaminele sunt si acestea eficiente pentru crestere, dar accentul trebuie pus mai ales pe alimentele proaspete, naturale si mai putin pe suplimentele alimentare si produsele rafinate din comert.

1. Laptele este esential pentru crestere oferind calciu si proteine din belsug si fiind de obicei usor de asimilat de catre organism. Laptele este in esenta un aliment si poate fi servit degresat sau nu chiar si de 3 ori pe zi din pahar sau in combinatii alimentare diferite. Destul de putini copii prezinta intoleranta la acest produs, dar atunci cand acest lucru se intampla laptele trebuie obligatoriu inlocuit cu alte produse bogate in calciu.

2. Ouale sunt o excelenta sursa de proteine si acizi grasi omega-3. In special albusul de la oua este nutritiv pentru un copil, iar daca acesta refuza sa consume oul in intregime i se poate usor administra doar albusul in diferite preparate gustoase. Doua oua proaspete servite in prima parte a zilei vor face intotdeauna minuni pentru cresterea armonioasa a celui mic.

3. Terciul de ovaz este si acesta o buna sursa de proteine vegetale, nu contine grasimi mai deloc si poate fi folosit cu succes in special pentru copiii care au probleme cu kilogramele in plus. Promoveaza cresterea si poate fi servit la micul dejun de catre intreaga familie.

4. Carnea de pasare si cea de vita in supe si la gratar sau la cuptor sunt importante pentru cresterea celor mici, dar trebuie intotdeauna eliminate atat pielita cat si grasimile pentru rezultate maxime. Copiii care le consuma se dezvolta armonios si inregistreaza performante superioare la scoala.

5. Produsele din soia organice, care nu au fost tratate chimic, trebuie introduse la dieta celor mici, ajutand simtitor la cresterea lor armonioasa. Nu este nevoie de cantitati prea mari, 50 de grame zilnic fiind ideale pentru buna dezvoltare a copilului.

6. Branzeturile si in special branza de vacuta nu pot fi omise de la dieta pentru crestere a copiilor putand fi introduse intr-o mare varietate de preparate si placand de obicei celor mici. Branzeturile tari insa precum si cele cu mucegai nu pot fi oferite copiilor.

Alaturi de produse alimentare precum cele amintite mai sus parintii pot introduce in dieta copiilor si suplimente alimentare de tipul multivitaminelor, a semintelor, nucilor etc., dar aceste suplimente trebuie oferite doar dupa consultarea medicului si efectuarea unor analize serioase si periodice care sa permita medicului sa compenseze alimentatia celor mici cu necesarul de minerale si vitamine de care au fost lipsiti si sa corecteze, eventual, dieta lor regulata. Astfel vom fi siguri ca odraslele noastre vor avea tot necesarul de nutrimente si se vor dezvolta armonios fara riscuri pentru sanatatea lor.

Autor:  Lucia Mihailescu