Site coolinaria.ro

Importanta borului in alimentatia zilnica


Importanta borului in alimentatia zilnica Unul dintre elementele despre care mai niciodata nu se pomeneste nimic atunci cand vine vorba de alimentatia noastra este si borul, un nutriment esential totusi pentru functionarea multor procese din organismul uman. Un mineral critic pentru sanatatea noastra, borul regleaza activitatea aparatului uro-genital, functiile cerebrale, activitatea sistemului osos, multe procese metabolice precum si supravegherea si eliminarea radicalilor liberi din organism.

Femeile trecute de prima tinerete care isi suplimenteaza dieta si cu aporturi utile de bor se bucura de o sanatate superioara celor care se limiteaza doar la un aport mai mare de calciu si magneziu, borul ajutand in acest caz nu doar la mentinerea sistemului osos la cote optime, dar stimuland in bine si activitatea la nivel cerebral. Chiar si atunci cand exista o deficienta de vitamina D, prezenta borului va proteja oasele de degradare ceea ce il face de nelipsit din alimentatia persoanelor de varsta a treia.

O alta functie importanta a borului in organism este reglarea optima a proceselor de convertire a estrogenului, lucru deosebit de benefic atat pentru femei cat si pentru barbati. Aceia dintre dansii care se bucura constant de un aport de bor la dieta, vor face fata cu mult mai bine efectelor trecerii timpului decat celelalte persoane. Similar, borul opereaza si asupra formarii de hormoni cu rol in prevenirea artritelor, un lucru de asemenea important atunci cand vine vorba despre aportul de bor in alimentatie.

In ce priveste modul in care se poate introduce borul in alimentatie, se stie faptul ca borul poate fi procurat dintr-o sumedenie de plante si fructe, nefiind practic nevoie sa acordam o atentie speciala acestui mineral atat timp cat consumam regulat legume si fructe. Din pacate insa, prea multe dintre legumele si fructele achizitionate de noi din comert contin concentratii prea mici de bor cauzate de tratarea chimica atat a lor cat si a solului in care cresc acestea.

Este esential, in consecinta, pentru un aport util de bor in alimentatia noastra si in special in alimentatia celor de varsta a treia sa se consume mai des si legume si fructe organice, care nu au fost supuse tratarii lor chimice. Astfel vor fi asigurate nivelurile optime de bor in organism care sa permita o inaintare normala in varsta, fara multe riscuri pentru sanatate.

Sursele cele mai consistente de bor alimentar pot fi procurate prin consumul de mere, boabe de soia, rosii, telina, migdale, broccoli, banane, miere de albine si unele vinuri de producator. Abuzul de alimente bogate in bor nu este insa recomandat deoarece pot aparea efecte secundare de tipul gretei, ameteli sau disconfort digestiv. Aportul zilnic optim de bor se situeaza undeva in jurul valorii de 2 grame.

Autor:  Lucia Mihailescu