Site coolinaria.ro

Un nou soi de orez organic ar putea salva Asia si Africa de la infometare


Un nou soi de orez organic ar putea salva Asia si Africa de la infometare Prin fundatia infiintata de dansii in urma cu ceva vreme in urma, Bill si Melinda Gates desfasoara de o buna bucata de vreme proiecte majore de sustinere a tarilor subdezvoltate, in special cele din Africa si Asia. Un astfel de proiect tinteste si crearea unor noi tipuri de orez ecologice si nutritive, care sa poata curma foametea crunta care ameninta multe zone ale Asiei si Africii.

Institutul International pentru Cercetarea Orezului impreuna cu guvernul chinez de asemenea desfasoara o ampla activitate in acest sens, ambele organizatii fiind direct interesate de identificarea unor soiuri de orez deopotriva nutritive si care sa reziste satisfacator in conditiile dure puse de seceta prelungita.

Proiectul de obtinere a noilor sortimente de orez vizeaza nu doar munca de cercetare pentru identificarea acestora, dar si stimularea fermierilor din zonele afectate prin mijloace tehnologice moderne si consiliere avizata. Pana in prezent s-au inregistrat pasi importanti in munca de cercetare si sunt sperante ca mai multe soiuri de orez ecologic vor fi puse la dispozitia fermierilor in urmatorii ani.

Alaturi de fundatia lui Bill si Melisa Gates se afla, bineinteles, si autoritatile din tarile afectate de foamete, care ofera intreaga lor colaborare pentru dezvoltarea unor asemenea proiecte de anvergura si deosebit de utile pentru viitorul economic al tarilor in cauza. Super-Orezul obtinut prin combinarea stiintifica a nenumarate soiuri de orez mai putin rezistente sau productive va putea salva populatii intregi de la infometare, fiind vorba despre o adevarata cursa contratimp cu rezultate dintre cele mai bune gratie si fondurilor consistente puse la dispozitie atat de guvernele tarilor interesate cat si de fundatii precum cea a lui Bill si Melinda Gates.

Autor:  Lucia Mihailescu