Site coolinaria.ro

Cat de sanatoasa mai este carnea de pasare in zilele noastre?


Cat de sanatoasa mai este carnea de pasare in zilele noastre? O echipa de nutritionisti din cadrul Universitatii London Metropolitan din Marea Britanie au desfasurat in anii trecuti un studiu comparativ pentru a descoperi care mai sunt beneficiile consumului de carne de pasare pentru populatie, iar rezultatele finale prezentate de dansii catre publicul larg nu sunt deloc incurajatoare in ce priveste calitatea carnii de pasare de pe piata si beneficiile pe care le putem obtine prin consumul acestui tip de carne.

Comparativ cu alte studii desfasurate in preajma anilor '70 tot in Marea Britanie, unde se incuraja consumul crescut de carne de pasare pentru aportul util de proteine si acizi grasi omega-3, in prezent calitatea carnii de pasare lasa de dorit deoarece contine mai multe grasimi si mai putine proteine si acizi grasi decat in trecut. Acest lucru a fost cauzat de cresterea intensiva a pasaretului pentru satisfacerea nevoilor pietii de consum prin schimbarea neinspirata a hranei oferite pasarilor cu produse complet nesanatoase atat pentru pasari cat si pentru oamenii care consuma carnea lor.

Desi consumul de carne de pasare a crescut exponential in ultimii 30 de ani, sanatatea noastra nu a intregistrat o crestere datorita acestui fapt ci, dimpotriva, se inregistreaza probleme de sanatate precum cresterea in greutate si afectiuni cardio-vasculare din cauza aportului marit de grasimi din carnea de pasare. Astfel, se estimeaza in prezent o crestere de aproximativ 100 de calorii la suta de grame de carne de pasare fata de acum 30 de ani in urma, scazand totodata si aportul util de acizi grasi omega-3 precum si proteinele din carnea de pasare.

Concluziile echipei de cercetatori in nutritie din Marea Britanie nu s-au extins si la alte tari din cadrul UE, dar este de banuit faptul ca intr-adevar carnea de pasare contribuie in prezent cam peste tot in Europa la cresterea in greutate si alte probleme generate de aportul marit de grasimi. Majoritatea populatiei inca mai crede ca acest tip de carne este mai sanatoasa decat alte sortimente si consuma frecvent carne de pasare bazandu-se pe recomandarile mai vechi ale nutritionistilor si nicidecum pe studii recente care sa confirme ca acest produs este cu adevarat benefic pentru sanatatea noastra.

Date fiind problemele de data recente puse de cresterea pasaretului si prezentate succesiv pe toate canalele de media din intreaga lume nu putem decat sa suspectam faptul ca fermele avicole din prezent se confrunta cu probleme majore, plecand de la calitatea hranei administrata pasarilor si pana la cele privitoare la conditiile in care sunt crescute aceste pasari. Intrucat britanicii au atras atentia la faptul ca structura chimica a carnii de pasare a fost serios afectata in ultimii 30 de ani tocmai prin cresterea intensiva a pasarilor este de inteles faptul ca ar fi bine sa diminuam aportul de carne de pasare din dieta noastra pentru a reduce astfel si grasimile din alimentatia noastra zilnica.

Autor:  Lucia Mihailescu