Site coolinaria.ro

Producatorii de alimente subtituie grasimile cu ingrediente mult mai periculoase


Producatorii de alimente subtituie grasimile cu ingrediente mult mai periculoase De ani buni de zile, de cand se promoveaza pe toate canalele de media alimentatia sanatoasa, fara grasimi, producatorii alimentari au iesit si dansii in intampinarea acestui trend insa nu intotdeauna intr-un mod transparent si lipsit de riscuri pentru sanatatea noastra.

In prezent, pe piata alimentara exista sumedenie de produse cu specificatia pe eticheta "Fara Grasimi" sau "Continut Scazut/Redus de Grasimi" care vin sa raspunda cererii tot mai crescute din partea clientilor, dar nu intotdeauna aceste produse includ si ingrediente sanatoase, fara riscuri pentru consumatori.

Grasimile alimentare nu sunt nocive in sine, daca sunt introduse cu moderatie la dieta, fiind si unul dintre motivele principale pentru care noi ne savuram hrana cu mai multa placere. Au aparut insa relativ recent si unele substante cu titlul de "substituenti de grasimi" cu rol principal in pastrarea gustului alimentelor, iar acesti substituenti de grasimi pot fi foarte periculosi pentru sanatatea noastra daca nu evitam constant produsele care ii includ.

Multi dintre substituentii de grasimi din industria alimentara pot fi obtinuti in mod artificial, prin metode suspecte de productie, iar valoarea lor din punct de vedere nutritiv sa fie nula, aceste substante oferind un gust similar cu produsele care contin grasimi naturale, dar fiind net inferioare acestora in ce priveste aportul de substante utile pentru functionarea organismului.

Printre cei mai cunoscuti astfel de substituenti de grasimi se numara dextrina, maltodextrina, polidextroza, olestra, celuloza, emulsificatorii alimentari si o groaza de alte substante, toate introduse regulat in produsele alimentare pe care le putem procura din magazine si care numai bune pentru sanatatea noastra nu pot fi daca se obtin in laborator si nu in mod natural din produse cat de cat sanatoase.

Unii subtituenti de grasimi sunt obtinuti din proteine, altii din carbohidrati, iar altii de-a dreptul din grasimi naturale si toti acestia pot fi folositi drept ingrediente la fabricarea painii pentru consum, in lactate si branzeturi asa-zis degresate, in smantana, maioneza, margarina, sosuri comerciale sau unt. Conform testelor intreprinse de cercetatori asemenea substituenti de grasimi pot in unele cazuri sta la baza declansarii unor boli grave si de aceea nu este deloc o politica alimentara normala sa se permita si pe viitor utilizarea lor in industria alimentara.

Surprinzator insa sau poate deloc surprinzator pentru noi, romanii, acesti subtituenti de grasimi sunt considerati a fi complet siguri pentru consumul uman de catre autoritati, aceasta pana ce studii ulterioare sa vina sa confirme ca, dimpotriva, nu e asa si ca trebuie renuntat complet la ele. Suplimentar e bine de stiut si faptul ca multe dintre produsele alimentare care au specificatia "Fara Grasimi" pe eticheta contin destul de multe calorii in ciuda aportului scazut de grasimi.

Desigur ca nu toate produsele cu substituenti de grasimi sunt si nocive prin consumul lor regulat, dar nu e deloc rau daca le introducem la dieta noastra in mod sporadic, optand alternativ pentru prepararea stiintifica a hranei in propria noastra locuinta si reducand noi aportul de grasimi naturale din alimentatie. Astfel putem tine sub control si eventualele riscuri pentru sanatate pe care le-ar putea produce consumul de produse alimentare care contin asa-numitii substituenti de grasimi.

Autor:  Lucia Mihailescu