Site coolinaria.ro

Servirea corecta a hranei zilnice depinde de informatia de calitate


Servirea corecta a hranei zilnice depinde de informatia de calitate Incepand cu micul-dejun si pana la cina, servirea zilnica a meselor este un proces laborios si bine fundamentat stiintific pe care este bine sa il indeplinim asa cum ni se recomanda pentru a ne bucura astfel de o sanatate de fier si de o servire civilizata a hranei.

Did-de-dimineata, atunci cand faci pregatirile pentru a pleca la scoala sau la munca parca nu iti prea vine intotdeauna sa servesti ceva pe langa nelipsita ceasca de cafeluta. Nutritionistii insa ne invata ca in asemenea situatii sa nu renuntam usor ci sa ne preparam macar un suc natural de fructe sau sa bem un pahar de lapte cald.

De aceea este bine sa avem mereu la indemana, pregatite si spalate de cu seara atat fructele cat si un storcator bun cu care sa ne preparam rapid un suc plin de vitamine si minerale care sa dea un stimul bun organismului nostru inca de la prima ora. Sucurile combinate de morcovi, diferite vedeturi si/sau fructe sunt varianta ideala, dar e bine sa ne pregatim totul dinainte ca sa nu mai pierdem vremea dimineata.

Intrucat cercetatorii in nutritie ne spun ca alimentele crude ne fac si ceva mai destepti decat cele gatite nu e rau daca apelam zilnic la mese combinate unde sa apara atat alimente gatite cat si alimente crude. Salatele sunt de aceea o solutia ideala atat pentru gustarile dintre mese cat si ca aperitiv pentru mesele principale. Intr-o salata putem practic pune orice, de la legume si fructe pana la carne fiarta, peste sau branzeturi si de aceea astfel vom putea beneficia si de aportul bun de substante nutritive procurate fara a mai gati produsele alimentare care se preteaza la asta.

Au inceput sa scada simtitor tarifele pentru mesele servite in oras si de aceea nu e o idee rea daca apelam uneori si la aceasta formula pentru a servi pranzul sau cina. Este ieftin, te obliga sa faci si ceva miscare fizica si nu mai scapi si de corvoada gatitului. Nu foarte des, dar regulat se poate proceda si in acest mod impreuna cu intreaga familie, mesele preparate la restaurant trebuind de regula sa respecte principiile stiintifice de alcatuire a unui meniu alimentar.

O serie de produse alimentare sunt considerate drept adevarate farmacii ale naturii si nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra regulata. Semintele de in si de susan, fructele de avocado, telina, verdeturile, spanacul, varza, carnea de peste, ovazul, cerealele integrale, quinoa, hrisca sau uleiul de masline extra pot fi introduse alternativ si in portii mici la masa, nu foarte des, dar suficient cat sa ii oferim organismului nutrimente pe care altfel cu greu si le-ar procura din alte surse.

Dulciurile plac oricui insa nu sunt intotdeauna si bune pentru sanatate, zaharul in cantitati prea mari declansand un adevarat cerc vicios in organismul nostru plecand de la cresterea apetitului si pana la cresteri insemnate in greutate. Alternativa sanatoasa la consumul des de dulciuri este consumul des de fructe din speciile cele mai gustate de noi, dar cu moderatie cand vine vorba de fructele prea bogate in zahar.

Nu orice tip de aliment poate fi consumat in stare cruda sau semi-cruda si de aceea trebuie sa gatim la temperaturi inalte multe alimente printre care carnea si derivatele sale, ouale, laptele si o serie de legume care altfel ne-ar putea cauza intoxicatii alimentare sau probleme mai grave de sanatate. Fierberea si coacerea alimentelor sunt in consecinta esentiale pentru un gatit sanatos.

Prea multa lume renunta definitiv la visele frumoase de preparare sanatoasa si echilibrata a hranei deoarece nu sunt identificate solutiile optime pentru procurarea ingredientelor cat de cat sanatoase. Acestea totusi exista si e suficient sa ne gandim la varza, legumele boabe, salate variate, cartofi, orez, ceapa, usturoi, malai sau paine integrala pentru a avea o idee cam despre ce vorba, Alaturi de mici cantitati de carne folosita mai degraba drept condiment in mancare se pot astfel prepara mese suficient de sanatoase si diversificate incat sa ne putem mandri cu talentele noastre culinare.

Din pacate, nu toata lumea reuseste sa isi procure nutrimentele necesare doar din hrana zilnica si de aceea mai toti e bine sa apelam si la unele suplimente alimentare de tipul spirulinei, a vitaminelor sau a produselor fortificate cu vitamine si minerale. Acestea vor suplini fericit necesarul nostru zilnic, dar medicul de familie trebuie sa ne fie mereu alaturi pentru a ne ajuta sa le alegem pe cele mai bune si sa stim si cum sa le administram in meniurile noastre zilnice.

O regula de aur pentru alimentatia sanatoasa ne invata sa alegem preponderent la dieta produse alimentare alcaline si sa optam mai rar pentru cele cu un grad mare de aciditate. Asa sunt prevenite si rezolvate inflamatiile din organism, se proceseaza mai bine hrana si nutrimentele ajung mai usor acolo unde este nevoie de ele. Legumele si fructele sarace in zahar sunt mai toate alcaline, mai putin rosiile, bananele sau citricele, dar carnea si lactatele nu mai sunt deloc asa si de aceea trebuie sa le consumam nu foarte des.

Probioticele sunt la moda in prezent si se pare ca ne fac mult bine chiar daca nu suntem cu totii convinsi de acest lucru. A consuma produse cu probiotice este oricum la latitudinea fiecaruia dintre noi, dar a consuma des iaurt de casa, cu sau fara probiotice, ar trebui sa fie un obicei alimentar foarte prezent la toti romanii care nu au intoleranta la acest aliment. Iaurturile sunt unul dintre alimentele de baza care fac mult bine organismului si prea putina lume alege, din pacate, sa consume aceste bauturi-aliment in mod frecvent.

Servirea corecta a hranei zilnice este, asa cum spuneam mai sus, un proces stiintific, iar persoanele care pregatesc frecvent masa in bucatarie pentru sine si/sau intreaga familie ar trebui sa fie la curent cu toate informatiile corecte si updatate despre procesele de gatit, temperaturile optime, dozarea ingredientelor sau valoarea lor nutritiva. Cu cat mai bine se inteleg aceste lucruri cu atat mai sanatoasa va fi intreaga populatie. Indiferent cat de saraci sau educati am fi, informatia de calitate este vehiculata pe multe canale si trebuie sa ne folosim de aceasta pentru a ne face mult bine cu propriile noastre maini, asa cum se spune in popor.

Autor:  Lucia Mihailescu