Site coolinaria.ro

Copiii ar trebui opriti de la consumul de bauturi energizante


Copiii ar trebui opriti de la consumul de bauturi energizante Bauturile energizante, atat de gustate de unii dintre copii si adolescenti in mod special, sunt suspectate ca ar putea agrava multe conditii de sanatate de tipul diabetului, a problemelor cardio-vasculare, cerebrale, de greutate sau de comportament si se crede de aceea ca nu este indicat consumul de astfel de bauturi in special de catre copii si adolescenti.

Ocazional, bauturile energizante pot fi savurate de mai oricine fara riscuri pentru sanatate, dar nu trebuie sa facem din asta un obicei deoarece exista probleme serioase care pot aparea in timp daca se consuma in mod regulat astfel de produse cu concentratii mari de cafeina, taurina sau guarana.

Nu s-au facut deocamdata studii detaliate asupra impactului adus de consumul de bauturi energizante asupra tinerilor de varsta scolara, dar se crede ca multe dintre substantele pe care acestea le contin pot afecta serios unii centri nervosi si organe ale corpului aparand astfel ca efect secundar boli diverse ale organismului.

La cabinetul medical, medicilor li se recomanda in acest sens sa intrebe mereu tinerii cu probleme de sanatate si daca obisnuiesc sa consume des bauturi energizante deoarece eliminarea lor din dieta tinerilor va fi intotdeauna benefica pentru o evolutie pozitiva a procesului de vindecare.

Din punct de vedere statistic, in intreaga lume adolescentii si copiii impreuna cu tinerii aflati la varsta majoratului se pare ca ocupa jumatate din totalul persoanelor consumatoare de bauturi energizante, un procent foarte mare dat fiind impactul negativ pe care poate avea consumul repeta de astfel de bauturi asupra organismului uman.

In unele tari din Vest deja se pune serios in discutie interzicerea reclamelor pentru bauturile energizante si restrictionarea vanzarilor catre tineri, dar deocamdata nu s-au luat masuri in acest sens inclusiv din cauza opozitiei producatorilor de bauturi energizante care au reactionat violent, acuzand savantii de manipulare a opiniei publice.

Ideal este insa ca parintii sa controleze cu strictete aportul de bauturi energizante in dieta copiilor lor si sa nu permita consumul a mai mult de o astfel de bautura pe saptamana, asa fiind eliminate si riscurile la care pot fi expusi tinerii. Mai mult decat atat ar fi un exces si inclusiv tinerii trebuie sa constientizeze acest lucru si sa incerce sa se abtina pe viitor de la consumul regulat de bauturi energizante.

Autor:  Lucia Mihailescu