Site coolinaria.ro

Supele reci de gazpacho ofera certe beneficii pentru sanatatea noastra


Supele reci de gazpacho ofera certe beneficii pentru sanatatea noastra Gazpacho este denumirea generica data supelor reci care origineaza din traditia culinara spaniola, acestia preluand la randul lor acest tip de preparat de la mauri cu care au avut dese contacte de-a lungul istoriei. Initial, rosiile, ardeii grasi si alte legume nu erau cunoscute in bucataria spaniola si de aceea se crede ca primele supe de gazpacho erau preparate din castraveti, usturoi, migdale si lapte batut, fiind servite reci si apreciate pentru aportul bun de proteine in meniul zilnic.

De la gazpacho alb preparat cu ingredientele prezentate mai sus s-a trecut ulterior catre retete mai sofisticate, unde au aparut rosiile, ardeii grasi, diferite condimente, spanac si alte verdeturi, menta si alte ingrediente. Astfel, in prezent putem discuta despre o adevarata gama a supelor reci tip gazpacho, aparand si gazpacho rosu, gazpacho verde sau chiar gazpacho sub forma de tocana specific zonei La Mancha din Spania.

Gratie ingredientelor diverse, naturale si pline de nutrimente din reteta lor, toate supele reci gazpacho sunt foarte bune pentru sanatatea noastra oferindu multi antioxidanti si nutrimente necesare pentru sanatate. Gazpacho rosu si verde nu sunt bogate in proteine, dar contin minerale si vitamine mai multe, iar gazpacho alb ofera suplimentar si proteine. Fiind practic foarte sarace in grasimi, supele reci de gazpacho nu impieteaza asupra greutatii corporale si pot fi consumate frecvent fara teama ca vom castiga kilograme in plus.

In cadrul unor studii medicale si de nutritie intreprinse recent peste ocean, in SUA, subiectii umani care au servit supe de gazpacho zilnic timp de 2 saptamani au inregistrat cresteri benefice de vitamina C in organism si o diminuare semnificativa a moleculelor responsabile cu controlul stresului in organism. Astfel, acidul uric a scazut cu aproape 20 de procente la barbati si aproape 10 procente la femei si de asemenea au cunoscut imbunatatiri si alte valori care pot pune in pericol sanatatea organismului uman.

Supele de gazpacho au un rol pozitiv si pentru eliminarea multiplelor inflamatii din organism si de aceea sunt recomandate atat la dietele de detoxifiere cat si la cele de slabit. Intrucat si medicii ne confirma prin studiile intreprinse de dansii ca putem consuma la discretie gazpacho, nu ne ramane decat sa facem rost de retete bune pentru toate varietatile de gazpacho cunoscute si sa ne preparam acasa astfel de supe gustoase, servindu-le cu multa placere in lunile lungi de vara care ne stau inainte.

Autor:  Lucia Mihailescu