Site coolinaria.ro

Caramelul artificial din bauturile de pe piata este pus sub acuzatie


Caramelul artificial din bauturile de pe piata este pus sub acuzatie Caramelul artificial prezent in multe dintre racoritoarele de pe piata alimentara precum si in unele produse alimentare ar putea fi in curand restrictionat deoarece se crede ca ar contine unele substante cu efect cancerigen, lucru demonstrat in cadrul unor studii intreprinse pe animalele de laborator.

In Statele Unite ale Americii deja se fac presiuni din partea autoritatii medicale pentru scoaterea definitiva a caramelului artificial dintre ingredientele pe care le pot utiliza producatorii de bauturi si alimente, fiind pus sub lupa si modul primejdios in care se obtine caramelul artificial pe cale industriala.

In prezent exista mai multe tipuri de caramel artificial prezente in diferite produse alimentare si bauturi, unele foarte periculoase, iar altele de asemenea suspecte, dar cu un grad mai mic de risc. Alaturi de echipele de specialisti care au lucrat la studiile medicale intreprinse pentru analizarea caramelului artificial si-au facut auzita vocea si mai multe somitati in oncologie din SUA care cer interzicerea acestui ingredient pentru prepararea de bauturi si alimente.

Bineinteles ca producatorii care includ caramelul artificial in produsele lor au reactionat "cu indignare" declarand ca produsele lor sunt foarte sigure pentru consum si cerand consumatorilor americani sa nu bage in seama atentionarile specialistilor in medicina care declara suspect acest ingredient. Dintre acesti producatori fac parte si 2 celebre companii de bauturi racoritoare care si acestia utilizeaza de ani buni de zile caramelul artificial in produsele lor distribuite in intreaga lume.

Se anunta deci o lupta pe cinste din care ar fi bine sa iasa invingatori medicii, autoritatile din SUA si mai apoi din intreaga lume urmand sa interzica definitiv utilizarea de caramel artificial in industria alimentara. Inca o data, este vorba despre un ingredient care a cauzat cancer la animalele de laborator si nu e greu de inchipuit ca aceasta maladie poate aparea si la oamenii care consuma regulat produse continand caramel artificial, dintre acestia si un numar ingrozitor de mare de copii.

Caramelul se obtine in mod traditional prin procesarea zaharului fie simplu, fie combinat cu vanilie si alte arome la temperaturi inalte insa nu la fel este cazul cu obtinerea caramelului artificial unde procesul de productie este cel putin suspect daca nu si total inadecvat pentru industria alimentara.

Feriti-va deci si dumneavoastra de produsele care contin acest ingredient si nu uitati sa verificati atent etichetele inainte de cumpara bauturi racoritoare sau alimente care ar putea include si caramelul artificial pe lista.

Autor:  Lucia Mihailescu