Site coolinaria.ro

Cum sa obtinem gustul ideal pentru preparate diverse?


Cum sa obtinem gustul ideal pentru preparate diverse? In bucatarie, succesul se poate baza in buna masura pe abilitatea bucatarului de a inova, de a experimenta si descoperi noi gusturi si arome, iar diversitatea ingredientelor din prezent permite si chiar incurajeaza acest lucru, fiind cu adevarat o provocare sa incerci sa gatesti sanatos si original, asa cum iti dicteaza experienta si propriile tale gusturi.

Un bucatar care se respecta insa nu va servi niciodata un preparat altcuiva daca el insusi nu va savura cu maxima placere acest preparat. In acest mod te poti asigura ca intr-adevar ai pregatit ceva deosebit si ca te afli pe drumul cel bun in cautarea continua a gustului ideal, care de regula va consta intr-un echilibru perfect de dulce, sarat, amarui si acrisor.

1. Gustul dulce nu este deloc utilizat la intregul sau potential in bucataria noastra romaneasca si e mare pacat ca e asa deoarece preparatele, chiar si cele de exceptie, pierd cu ceva din aceasta cauza. Fie prin caramelizare, prin apelul la miere de albine, sirop, zahar sau alt indulcitor o mancare speciala nu trebuie sa fie privata de putin dulce pentru ca efectul final sa fie unul perfect.

2. Gustul acru sau acrisor vine sa completeze de minune gustul dulce, de obicei noi apeland la una sau alta dintre cele doua variante pentru a echilibra pe cealalta. Gustul acru insa mai mereu te duce cu gandul la alimentele acide si de aceea nu e indicat sa facem abuz din acest punct de vedere si sa apelam mai mereu la produse naturale pentru a introduce acest gust in preparatele noastre.

3. Gustul amar este unul dintre secretele marilor bucatari din intreaga lume, de regula bucatarii amatori nedandu-i deloc atentie. Cu subtilitate si pricepere, acest gust poate potenta la maximum un preparat, facandu-ne pe noi, mesenii, se acordam o atentie suplimentara unui preparat banal, despre care credeam ca stim totul. Fie prin apelul la legume, condimente sau un concentrat natural din fructe, gustul amar poate fi introdus cu cele mai bune rezultate in gatitul zilnic.

4. In sfarsit, gustul sarat este de nelipsit la prepararea meniurilor noastre obisnuite, dar la fel ca si in cazul gustului amar si in acest caz trebuie sa optam pentru subtilitate, fiind de ajuns sa sugeram doar acest gust si nu sa il potentam pentru a obtine preparatul ideal. Mesenii pot alege sa introduca mai multa sare daca asa doresc insa ei nu se vor plange cu siguranta de faptul ca am pus prea putina sare in bucate.

Maiestria unui bucatar priceput este data deci de modul in care alege sa se "joace" cu cele 4 gusturi diferite, aici bucatarul avand o maxima libertate de miscare si putand sa experimenteze la nesfarsit chiar si atunci cand prepara acelasi fel de mancare de mai multe ori la rand. In acest mod nu numai ca nu te plictisesti cand gatesti, dar poti descoperi si retete unice care sa iti ofere mari satisfactii si sa te aduca mai aproape de esentele universului culinar.

Autor:  Lucia Mihailescu