Site coolinaria.ro

Nu sariti peste micul dejun


Nu sariti peste micul dejun Foarte ingrijorator pentru sanatatea multora dintre noi absenta micului dejun din cadrul meselor zilnice obligatorii a devenit o problema din ce in ce mai acuta mai ales cand observi ca si multi copii si adolescenti sunt nevoiti din lipsa de timp si organizare sa sara peste prima masa a zilei sau sa o serveasca la repezeala.

Se spune ca micul dejun ar fi cea mai importanta masa a zilei si este o afirmatie perfect justificata daca ne gandim ca dupa trezire organismul are nevoie de un minim necesar de vitamine si minerale pentru a face fata activitatilor de peste zi.

Servirea adecvata a micului dejun va ajuta si la un bun control al greutatii corporale intrucat persoanele care nu sar peste aceasta masa vor manca echilibrat pe tot parcursul zilei pe cand cei care nu si-ai asigurat necesarul de calorii de dimineata vor incerca sa compenseze printr-o masa mai consistenta la pranz sau chiar seara daca pranzul si acesta va fi luat la repezeala.

Nu intotdeauna insa meniul ales pentru micul dejun va fi unul echilibrat si e bine de luat in considerare acest aspect deoarece nu se stie daca celelalte mese ale zilei vor putea sa aduca necesarul de vitamine si minerale asa cum ne recomanda medicii de specialitate. Un meniu potrivit pentru micul dejun ar putea consta din urmatoarele categorii de alimente:
1. Cereale fortificate cu vitamine, dar se recomanda acelea care includ toata gama de cereale si au un continut redus de sare si zahar. Laptele sau iaurtul nu trebuie nici acestea sa lipseasca de pe masa.
2. O portie de fructe proaspete, fie un mar sau o banana, va aduce necesarul de vitamine pentru a fortifica organismul peste zi. Daca aveti si suc natural gata preparat atunci nu va sfiiti sa adaugati si un pahar de suc proaspat numai bun pentru a va da un plus de optimism si pofta de viata.
3. Painea prajita cu putin unt sau margarina si un gem pe gustul dumneavoastra vor oferi necesarul de calorii pentru prima parte a zilei. Daca doriti si un ou fiert atunci nu uitati sa vi-l pregatiti asa cum va place de obicei.
4. Din cand in cand puteti alterna mesele obisnuite cu putina costita prajita, branzeturi, mezeluri si un ceai parfumat in care se poate adauga si ceva lapte sau o felie de lamaie. Nu faceti totusi abuz de alimentele bogate in grasimi pentru ca obisnuinta poate deveni a doua voastra natura.

Daca insa nu aveti timp sa serviti micul dejun acasa incercati sa vi-l pregatiti la pachet pentru a-l lua ceva mai tarziu si pastrati si in acest caz un bun echilibru alimentar oferindu-va o gama cat mai variata de alimente din care organismul sa poata extrage vitaminele si mineralele necesare bunei sale functionari.

Parintii care au copii pot initia servirea micului dejun in familie cat de des posibil pentru ca astfel cei mici vor deprinde mai usor aceasta buna traditie de dimineata si o vor continua si atunci cand vor deveni adulti in toata puterea cuvantului. Nu e deloc recomandat sa ne obisnuim sa sarim peste micul dejun, dar din pacate pentru multe persoane acest lucru este o realitate si nu putini sunt cei care pot avea doar de pierdut prin adoptarea unei asemenea practici paguboase.

Autor:   Lucia Mihailescu