Site coolinaria.ro

O bucatarie sanatoasa trebuie sa fie si una ecologica!


O bucatarie sanatoasa trebuie sa fie si una ecologica! Prin introducerea unor masuri de ordin ecologic simple si eficiente in bucataria noastra putem sa obtinem maximum de avantaje atat pentru planul culinar propriu-zis cat si pentru mediul in care ne desfasuram viata de zi cu zi.

A gati ecologic inseamna printre altele si a face economii destul de insemnate la bugetul familiei, dar si a regandi complet aspectul gospodariei noastre pentru a servi mai bine necesitatilor noastre si a veni si in intampinarea unor recomandari de bun-simt care sa pastreze mediul inconjurator mai curat si mai sanatos.

Ce se poate face in acest sens puteti descoperi in randurile urmatoare, adoptand si voi unele schimbari in bine care sa aduca bucataria voastra in prezent din toate punctele de vedere:

1. Intrucat toata apa menajera se scurge eventual intr-unul din raurile din preajma localitatii unde ne facem veacul este intru totul recomandat ca pe viitor sa apelati mai des la detergent de bucatarie prietenos cu mediul si de asemenea sa utilizati intreaga gama de substante ecologice de curatat pentru bucatarie sau camera de baie.

2. Sapunurile antibacteriene si-au aratat in ultima vreme adevarata lor fata si nu putini sunt cei care se feresc sa le mai foloseasca in prezent. De aceea nu e deloc o idee rea sa le eliminati si voi din gospodarie deoarece se pare ca mai mult creeaza probleme decat sa le rezolve pe cele deja existente. Au aparut insa mai nou si sapunuri asa-zis "organice" (pe baza de ulei de masline, ceai verde, lavanda, iasomie etc.), foarte prietenoase atat cu mainile voastre cat si cu mediul inconjurator.

3. Desi proasta promovare a produselor alimentare organice nu a reusit deloc sa convinga cetatenii nostri ca acestea chiar merita cumparate cu preponderenta, este totusi indicat sa va procurati produse organice de la producatorii locali certificati in acest sens, care sa va ofere alimente sanatoase, la preturi oneste. Oua, branzeturi, lactate, zarzavaturi si legume sau fructe si miere de albine, toate acestea aduc multa bucurie in sufletele noastre si un aport binevenit de nutrimente pentru organismul nostru.

4. Fundurile de tocat "moderne" au ajuns sa reprezinte o mare problema pentru gatitul din zilele noastre, prea multa lume detinand in prezent funduri de tocat sau suprafete de gatit din plastic sau alte materiale suspecte. Aspectul acestora este intr-adevar de invidiat in multe situatii, dar mai sigure si mai sanatoase raman fundurile de tocat din lemn sau, mai rar, si cele din sticla.

5. Plasticul este unul dintre cei mai mari inamici atat ai mediului inconjurator cat si a sanatatii noastre si de aceea este mereu indicat sa evitati cat de mult recipientele din plastic in bucatarie, dar si alimentele ambalate impropriu in pungi de plastic. Alegeti in schimb recipiente din sticla, inox, fonta sau alte materiale mult mai indicate pentru uzul lor in bucatarie. Plasticul se degradeaza mai repede in prezenta grasimilor si a uleiurilor vegetale asa ca evitati sa utilizati plastic in combinatie cu acestea.

6. Desi nu exista inca alternative foarte viabile la buretii de bucatarie, este de preferat sa cautati si alte formule de curatat sau sa ii schimbati pe acestia foarte des pentru a preveni raspandirea accelerata a microbilor in bucatarie. Cuptorul de microunde ucide garantat multe bacterii in doar 7-10 secunde de expunere a buretilor atacului cu radiatii si exista si lampi antibacteriene pentru toate tipurile de suprafete care sa distruga bacteriile din bucatarie. Cea mai buna optiune este insa masina de spalat vase care ne va scuti de multe necazuri generate de germenii de bucatarie.

7. In cazul in care cresteti si flori de apartament sau aveti o gradina unde cultivati diverse plante, apelati mai des la ingrasamantul natural pregatit de dvs. si evitati fertilizatoarele si pesticidele din comert. Chiar si daca e vorba despre intretinerea gazonului apelati la informatia de ultima ora si recurgeti la solutii ecologice pentru gradinarit intrucat acestea sunt disponibile in numar mare, fiind nevoie doar de putina munca de cercetare si de consultarea suplimentara a unui specialist acolo unde voi nu gasiti o rezolvare multumitoare.

8. Reciclati, reciclati si iar reciclati! Pe langa folosirea adecvata a tomberoanelor cu functii diferite destinate resturilor menajere apelati si la un sistem propriu de filtrare a acestor resturi chiar acasa, unde sa separati plasticul de carton sau de metal pentru a va veni mai usor la depozitarea lor in tomberoane. Doua cosuri de gunoi sau saci separati sunt mai bune decat unul singur atunci cand vreti sa procedati cu adevarat in spirit ecologic.

9. Incercati sa scapati in bucatarie de recipientele care contin teflon, cupru si chiar aluminiu deoarece se aude ca la temperaturi inalte aceste materiale, teflonul in special, degaja niste substante foarte toxice pentru mediul incojurator, dar si pentru sanatatea voastra. Nu mai folositi teflon pe viitor ci preferati fonta, ceramica sau alte materiale sigure pentru gatitul la temperaturi inalte.

10. Rearanjati spatiul de gatit si intreaga bucatarie apeland la produsele ecologice de ultima ora, ieftine si prietenoase cu mediul inconjurator. Folositi din preaplin avantajele lor oferite prin culori naturale, eficienta crescuta la prepararea si servirea meselor zilnice precum si simplitatea lor si usurinta in utilizare. Este vorba in primul rand despre ustensilele de gatit din lemn de calitate, despre cosurile impletite din materiale naturale, suporturi din marmura si ceramica, recipiente din lut, saci reciclabili pentru unica folosinta, materiale textile din bumbac suta la suta reciclabil, frigidere moderne cu alimentare solara si multe, multe altele.

Autor:  Lucia Mihailescu