Site coolinaria.ro

Cum sa alegem suplimentele de omega-3 din farmacii?


Cum sa alegem suplimentele de omega-3 din farmacii? Chiar si bunicii nostri care habar nu aveau despre acizii grasi omega-3 stiau multe despre rolul pozitiv al uleiului de peste in alimentatia omului si promovau acest bun obicei, fortandu-si in special copiii sa serveasca cate o lingurita de ulei de peste zilnic. In prezent aceasta buna practica a disparut, dar avem din fericire la dispozitie suplimentele cu omega-3, la fel de indicate pentru aportul lor bun de acizi grasi esentiali.

Prezenti in cantitati mari in uleiul de peste, acizii grasi omega-3 au un rol major in tratarea problemelor de circulatie, a celor generate de cancer sau pentru alungarea starilor de stres si oboseala. Efectul pozitiv al acestor acizi a fost demonstrat in mod stiintific si nu mai exista motive de suspiciune din acest punct de vedere. Din pacate insa nu toti distribuitorii de astfel de suplimente sunt si suficient de transparenti in privinta surselor din care isi extrag uleiul de peste, aici putand interveni si poluarea apelor oceanice sau maritime, care va impieta mult asupra efectelor benefice ale acizilor omega-3.

Contrar parerii incetatenite a populatiei, acizii grasi omega-3 nu sunt doar de un singur tip, existand in realitate 4 categorii de astfel de acizi grasi care cu totii se regasesc sub aceeasi denumire generica de acizi grasi omega-3:

1. Acidul docosahexaenoic (ADH) are un rol esential pentru regenerarea tesuturilor creierului, pentru nervi si pentru tesuturile oculare. La bebelusi este procurat in mod natural de la sanul mamei, iar pentru cei care nu pot suge din diverse motive au aparut si suplimente alimentare din ulei de peste sau de foca.

2. Acidul eicosapentaenoic (AEP) este de asemenea prezent in cantitati marite in uleiul de foca si cel de peste si contribuie decisiv la reducerea colesterolului si a inflamatiilor sistemului circulator, la tratarea artritelor si a reumatismelor cronice precum si la alte multiple afectiuni interne sau externe.

3. Acidul docosapentaenoic (ADP) poate fi convertit in vasele de sange din suplimentele de acid eicosapentaenoic (AEP) sau poate fi de asemenea procurat din uleiul de foca sau din laptele matern. Este foarte important pentru prevenirea si vindecarea bolilor de tipul celor amintite ceva mai sus.

4. Acidul alfa-linoleic (ALA) se gaseste, spre deosebire de acizii grasi omega-3 de mai sus, in surse vegetale (ulei din seminte de in, ulei de soia, ulei de nuci etc.) si va fi convertit de catre organismul uman in acid eicosapentaenoic (AEP) si acid docosahexaenoic (ADH), dar este de retinut faptul ca eficienta sa la dieta este maxima atunci cand organismul nu sufera de vreo boala oarecare.

Procesul de procurare a uleiului de peste sau cel de foca necesar producerii suplimentelor de acizi grasi omega-3 nu este unul foarte facil, in anumite oceane apele fiind foarte poluate, pline de tot felul de toxine, care vor face mai mult rau decat bine pentru sanatatea noastra. De regula suplimentele de omega-3 mai ieftine sunt procesate si din astfel de surse si e bine sa le evitam pe cat posibil.

Suplimentele de omega-3 din ulei de foca pur sunt superioare ca eficienta celor obtinute din ulei de somon sau alt peste oceanic insa si aici poate interveni goana dupa profit a unor producatori onerosi si de aceea este bine sa ne asiguram ca aceste suplimente sunt produse de o companie de renume si nu de cine stie ce sarlatani care vin si dansii pe piata cu produse contrafacute.

Spre deosebire de alte tipuri de suplimente alimentare care nu pot fi administrate pentru perioade lungi de vreme, suplimentele de omega-3 pot fi luate chiar si pentru tot restul vietii noastre fara alte efecte secundare pentru sanatatea noastra decat cele pozitive amintite anterior. Este din aceasta cauza esential sa ne stabilim asupra celor mai bune si mai sigure companii producatoare de astfel de suplimente pentru a ne bucura din plin de avantajele aportului de acizi grasi omega-3 pentru cat mai multa vreme posibil.

Autor:  Lucia Mihailescu