Site coolinaria.ro

Pledoarie pentru o alimentatie sanatoasa


Pledoarie pentru o alimentatie sanatoasa Facem parte dintr-un neam in care mancarea se afla la loc de cinste printre prioritatile vietii. Suntem ospitalieri prin aceea ca umplem masa cu de toate cand ne vine cineva in vizita, suntem parinti grijulii in sensul ca ne indopam copiii de parca ar veni vreo foamete sau ceva, suntem rafinati si cu pretentii dar nu refuzam niciodata o bucata de sorici sau niste slanina afumata, cu ceapa alaturi eventual (ceapa fiind de fapt singurul aliment sanatos de pe masa in acest caz). Ne plangem apoi ca suntem bolnavi sau ca nu aratam bine. Apoi tot noi ne consolam cu eternul "doar n-o sa traiesc vesnic, mai bine sa ma bucur de viata" Este o problema de mentalitate, daca stam bine sa analizam lucrurile. Vrem o viata buna dar nu ne dam seama ca putem avea o viata lunga si buna, doar cu putin efort. Ne desfatam in prajeli, in grasimi si dulciuri si apoi ne doare pe aici si pe dincolo... Suntem gata sa sacrificam o viata de sanatate pentru o clipa de desfatare. De acord, inteleg, dar de ce nu stim cand sa ne oprim, de ce nu ne invatam minte, de ce exageram de fiecare data?

Suntem cu totii prinsi in valtoarea vietii si numai seara gasim ragaz sa ne ocupam si de hrana. Pe parcursul zilei s-a acumulat destula foame in noi ca sa fim in stare sa devoram frigiderul cu totul. Dupa ce am reusit, stropim totul din belsug cu suc acidulat si apoi ne culcam pentru ca suntem mult prea obositi pentru altceva. Si digestia? Uitam ca daca dormim noi doarme si aparatul digestiv, iar alimentele ingerate raman sa-si faca de cap in defavoarea bunastarii noastre fizice.

Asadar, o viata sanatoasa incepe de la o alimentatie sanatoasa care consta in combinarea fericita a tuturor substantelor necesare pentru buna functionare a organismului, in cantitati optime, fara exagerari. Trecem in revista principalele substante nutritive, ca sa verifici daca le incluzi sau nu in regimul tau alimentar:
-glucidele asigura energia organismului; ele se gasesc in legume si cereale;
-proteinele sunt responsabile de piele, oase, muschi, tesuturile organelor interne, sange, hormoni; ele se gasesc in carne, peste, oua, branza de vaci, cascaval, soia, fasole, nuci, paine, paste;
-grasimile participa la absorbtia vitaminelor si asigura buna functionare a sistemului imunitar; grasimile saturate se gasesc in carne, unt, lapte integral, nuca de cocos, ulei de palmier;
-colesterolul are un rol important in functionarea celulelor dar se si depune sub forma de grasime pe artere;
-fibrele au un rol important in tranzitul intestinal.

Aceste substante trebuie incluse in alimentatie dar fara a le combina in mod eronat (a nu se consuma proteine si glucide impreuna) si fara excese. Se recomanda preferinta pentru produse naturale, fara conservanti, fara aditivi, coloranti, etc. Consumati fructe si legume (de preferinta in stare proaspata si cruda, pentru ca prin fierbere isi pierd multe dintre substantele nutritive), peste, cereale. Evitati alimentele care au fost supuse procesului de congelare, renuntati la mancarea gen fast-food, nu mai adauga atat de multa maioneza sau mai stiu eu ce sosuri. Stiu ca sunt gustoase, dar nu exagera cu ele. Exista condimente in natura: ardei iute, cimbru, busuioc, oregano, chilli, curry, si multe multe altele pe care le poti folosi pentru a da un plus de savoare mancarii si, in plus, contribuie si la o imbunatatire a digestiei si a tranzitului intestinal.

Consuma iaurturi degresate si lapte de soia pentru a evita balonarea. Si, nu in ultimul rand, bea multe lichide (dar neacidulate).
Nimeni nu-ti spune sa renunti la tot ceea ce-ti place, ci doar sa faci totul cu masura. Suntem fiinte rationale asa ca nu cred ca poate fi atat de greu sa ne impunem un regim de viata sanatos. A ceda in fata unui hamburger, de exemplu, este un semn de slabiciune. A lua doar o inghititura (de pofta) si a spune apoi politicos "nu multumesc" este un semn de intelepciune.
Fiti intelepte si invatati-i si pe cei din jurul vostru ca sanatatea este darul cel mai valoros pe care il avem si ca suntem datori sa-l pretuim pentru ca l-am primit de la cineva drag. Succes!

Autor:  Raluca Alupoaie