Site coolinaria.ro

Lucruri surprinzatoare despre consumul zilnic de cafea!


Lucruri surprinzatoare despre consumul zilnic de cafea! La fel ca o serie de alte produse aduse de catre cuceritorii Americilor de peste ocean, si cafeaua a fost indelung satanizata de catre unii reprezentanti ai bisericii crestine, iar lucrurile ar fi continuat la nesfarsit astfel daca insusi Papa de la Roma, pe atunci Clement al VII-lea nu ar fi binecuvantat cafeaua, descoperindu-i gustul placut dupa servirea ocazionala a unei cesti de cafea.

De atunci si pana in prezent, cafeaua nu mai reprezinta o bautura a diavolului, spre deosebire de tutun, inca privit de unii crestini practicanti ca provenind de-a dreptul din partea posterioara a Satanei. Mai mult, cercetarile de data recenta vin sa arate si unele beneficii pe care le poate aduce consumul de cafea pentru prevenirea unor boli gratie aportului bun de antioxidanti pe care ii contine aceasta bautura.

Din cauza efectelor secundare negative generate de consumul crescut de cafea nu putem inca beneficia din plin de proprietatile sale nutritionale, dar exista in prezent studii amanuntite care incearca sa creeze medicamente noi si eficiente pentru lupta impotriva cancerului sau a altor boli grave apelandu-se la diverse extrase din cafea de unde sa fie eliminate substantele toxice pentru organismul nostru.

Nu toate persoanele tolereaza bine cafeaua servita ca bautura sau alimentele care o contin insa cei care se impaca bine cu acest produs pot retine faptul ca a consuma cafea cu moderatie poate preveni riscul de contractare a cancerului in formele sale variate, savantii aratand in trecut ca bautorii de cafea sunt mai putin expusi din acest punct de vedere decat cei care nu consuma cafea deloc sau foarte rar.

Cancerul de san se aude ca ar putea fi prevenit prin consumul moderat de cafea deoarece cafeina, substanta activa din cafea, ar influenta in bine productia de estrogen, hormonul responsabil cu multe dezechilibre ale organismului feminin. Similar si cancerul de piele ar putea fi prevenit daca servim o ceasca de cafea dupa ce am stat mai mult in soare, antioxidantii din aceasta bautura protejand separe sinteza DNA-ului din organismul nostru.

Surprinzator, si cancerul de ficat si cel de colon pot fi prevenite prin consumul regulat de cafea (1-2 cesti pe zi), protejandu-ne celulele de degradare atunci cand sistemul nostru imunitar nu mai reuseste sa faca aceasta treaba la niste parametri multumitori.

Bineinteles ca pentru beneficii maxime ne este recomandata intotdeauna cafeaua la ibric si nu cea de tip instant, espresso sau in alte formule. Cafeaua la ibric vine in concentratie optima, nu este atat de periculoasa pentru sistemul circulator si ar trebui mereu preparata din boabe proaspat macinate si cu o apa de calitate superioara.

Persoanele care se impaca bine cu cafeaua pot deci sa o consume in liniste si fara stres deoarece nu este vorba despre un viciu, asa cum mai cred unii, ci despre o componenta importanta a dietei unora dintre noi la care putem sau nu sa apelam in functie de starea noastra de sanatate si de recomandarile exprese ale medicului nostru de familie.

Autor:  Lucia Mihailescu