Site coolinaria.ro

Prazul este bun pentru sanatate, dar consumat cu moderatie


Prazul este bun pentru sanatate, dar consumat cu moderatie Prazul este de-a dreptul incarcat cu nutrimente de valoare, fibrele alimentare, calciul, potasiul, acidul folic sau vitamina C fiind doar o parte dintre aceastea. Pentru o buna digestie, prazul poate ajuta simtitor prin efectele sale usor laxative, aceasta legume minunata avand in egala masura si bune proprietati antiseptice si diuretice.

Spre deosebire de ceapa, prazul poate fi asimilat mai usor de catre organismul uman, vitaminele si mineralele pe care le contine fiind de aceea mai rapid absorbite decat se intampla atunci cand consumam ceapa. Prazul este foarte util si pentru controlul zaharului din sange, avand un rol important in reglarea acestei functii a organismului.

Pentru colesterol, prazul este foarte prietenos ca aliment, ridicand la cote optime colesterolul sanatos si contribuind la descresterea celui negativ. Nu doar bolile sistemului circulator sunt astfel prevenite, dar si diabetul si cancerul de colon apar mai rar la persoanele care consuma praz in mod regulat.

Pentru gravide, prin aportul bun de acid folic, prazul este un aliment calduros recomandat, bebelusii bucurandu-se astfel de o sanatate mai buna. Suplimentar si aportul de calciu va fi prezent, stiindu-se faptul ca nu sunt prea multe legumele de unde acest mineral poate fi procurat in cantitati multumitoare.

Prazul este cu adevarat un aliment-minune si multa lume ar consuma din belsug aceasta leguma daca nu ar exista si unele efecte secundare de nedorit care pot aparea prin consumul in exces de praz, mai ales la persoanele care sufera de rinichi sau care pot dezvolta pietre in vezica biliara sau la rinichi.

Din pacate, prazul este bogat si in niste substante numite oxalati din cauza carora se pot forma uneori pietre la rinichi sau la vezica biliara atunci cand ajung in organismul uman in concentratii marite. De aceea, prazul este in continuarea recomandat pentru consum, dar nu zilnic ci moderat, de 2-3 ori pe saptamana, astfel incat sa se evite orice risc de aparitie a pietrelor la rinichi sau la vezica biliara.

Indiferent daca se gateste sau se consuma in stare cruda, prazul isi va pastra multe dintre nutrimentele sale, iar oxalatii vor fi si acestia prezenti ca intotdeauna, deci consumati aceasta leguma cu maxima incredere si placere, dar nu faceti abuz deoarece exista posibilitatea ca acesti oxalati sa se cristalizeze la un moment dat, formand astfel temutele pietre la rinichi sau la vezica biliara.

Autor:  Lucia Mihailescu