Site coolinaria.ro

Cateva idei gresite despre activitatea stomacului nostru


Cateva idei gresite despre activitatea stomacului nostru Din cauza modului gresit in care multi dintre noi percepem simptomele diverse prezente in zona stomacului ajungem uneori sa ne administram de unii singuri tratamente "dupa ureche" si astfel sa agravam o problema de sanatate care ar fi necesitat un tratament complet diferit.

Multe persoane se resimt in ultima vreme in principal din cauze alimentare, acuzand arsuri la stomac, senzatii de balonare, reflux gastro-esofagian sau dureri suspecte in zona stomacului. Nestiind mai nimic despre modul real in care le functioneaza sistemul digestiv, aceste persoane isi pun totusi singure un diagnostic oarecare, evitand medicul si ajungand astfel sa complice mai mult o stare de dezechilibru din organism.

Medicina populara este in prezent mai iubita ca niciodata in istoria romanilor in principal din cauza prestatiei deplorabile a medicilor de familie si chiar si a medicilor specialisti, iar lumea de pe la noi isi transmite din gura in gura "leacuri" diverse pentru tratarea problemelor stomacului ajutati si de situatia infloritoare a magazinelor cu profil naturist.

Medicii gastroenterologi cu experienta ne atrag insa in mod repetat atentia asupa faptului ca nu e de joaca cu bolile stomacului, unele simptome aparent grave putand de fapt sa ascunda o rezolvare simpla, iar altele dimpotriva fiind cu adevarat de luat in seama in ciuda evolutiei aparent normale a pacientului.

Atunci cand ne referim la problemele legate de activitatea stomacului si a sistemului digestiv nu le putem privi intotdeauna in mod separat ci va fi nevoie de analize mai complexe si de izolarea tuturor cauzelor care conduc la unele dureri, la balonare sau la arsuri in zona stomacului.

Putem astfel descoperi ca ceea ce pare la prima vedere un inceput de gastrita ascunde de fapt o boala a ficatului sau a vezicii biliare sau, de asemenea, ca senzatia de balonare sau cea de preaplin sunt in realitate cauzate de unele alimente sau de bacterii si paraziti periculosi care isi fac veacul bine mersi prin stomacul nostru sau pe diferite alte portiuni ale sistemului digestiv.

Pentru a convinge totusi bolnavii sa se prezinte si la medic si a ii ajuta sa inteleaga mai bine ce se poate intampla prin stomacul dansilor este indicat sa contrazicem unele credinte populare cu dovezi stiintifice pentru ca astfel lumea sa nu mai creada in mituri din acestea si sa se intoarca din nou catre medici, tragand insa de acestia ceva mai insistent pentru a avea totusi acces la niste servicii de sanatate de calitate:

- Se crede, de exemplu, de catre foarte multa lume, cu sau fara studii universitare, faptul ca stomacul se micsoreaza atunci cand mancam de regula mai putin si ca astfel este redus si apetitul alimentar permitandu-ti sa iti mentii greutatea la un nivel optim. Nu este deloc adevarat, in cazul adultilor stomacul ramanand mereu la aceleasi dimensiuni indiferent de cantitatea de mancare ingerata. Este drept ca poate aparea o dilatare a stomacului dupa mese imbelsugate, dar asta nu inseamna ca stomacul nu va reveni la forma sa initiala mai tarziu;

- Similar cu mitul prezentat anterior se mai crede si faptul ca o persoana supraponderala ar avea un stomac mai mare decat cel al unei persoane slabute, dar nu este intotdeauna adevarat, unii dintre cei mai subtirei putand sa aiba un "stomac de lup" unde bagi si tot bagi mancare si parca tot degeaba, iar altii cu multe kilograme in plus sa aiba de fapt un stomac mai mic, dar si o rata a metabolismului mai scazuta;

- Multe persoane cred ca hrana ingerata de dansii este procesata de catre stomac, dar adevarul este ca stomacul doar transforma aceasta hrana intr-o pasta moale, pe care o elibereaza apoi in portii mici catre intestinul subtire unde va fi si procesata, resturile trecand apoi in intestinul gros. De aceea este esential sa nu incarcam hrana noastra cu tot felul de grasimi in exces, zahar, sare, alcool sau cafea pentru ca astfel organismul va avea de infruntat o sarcina dubla, adica atat procesarea hranei cat si a toxinelor continute de aceasta. Cand apare suprasolicitarea, organismul ne va si semnala prompt acest lucru prin dureri, balonare si alte simptome;

- Multa lume se fereste inca de fibrele alimentare insolubile (din cereale, legume si fructe) deoarece se crede ca acestea ar crea gaze sau ca ar putea rani intestinele insa adevarul este ca intestinele ne vor "multumi" pentru aceste fibre insolubile din alimentatia noastra zilnica care permit o eliminare eficienta a resturilor alimentare fara a crea multe gaze. Cumular cu consumul marit de apa plata, organismul va scapa astfel de multe toxine si resturi care altfel pot ramane prin cotloanele intestinale chiar si pentru luni sau chiar ani de zile;

- Persoanele care experimenteaza des probleme de tipul refluxului gastro-esofagian spera sa scape de aceste simptome renuntand la unele alimente mai picante, mai acide sau pline de grasimi si ingrediente rafinate. Nu va fi insa de ajuns, fiind obligatoriu sa se piarda si in greutate deoarece grasimea de pe burtica exercita constant o presiune suplimentara si de aceea nici nu dispar aceste simptome odata doar cu schimbarea pozitiva de dieta.

Similar cu ideile gresite prezentate mau sus pe care ni le facem uneori privitor la activitatea stomacului nostru exista si alte situatii in care nu evaluam corect anumite simptome si neplaceri prezente in zona stomacului si de aceea este intotdeauna bine sa ne prezentam la medic pentru analize daca aceste simptome nu dispar in 2-3 zile.

Nu este deloc usor in prezent sa ai acces la servicii medicale de calitate din cauza situatiei dezastruoase in care au fost mentinute prea multa vreme atat spitalele cat si medicii din Romania. Gratie insa laboratoarelor medicale particulare, cu o cheltuiala in plus se poate insa identifica cauza exacta a unor probleme ale "stomacului" si astfel sa fie administrate un tratament si o dieta corecte care sa ne pazeasca pe viitor de o cronicizare a unor boli aparent "normale" pentru toata lumea.

Parazitii si bacteriile in special au ajuns sa isi faca de cap prin sistemul nostru digestiv, in principal din cauza migratiei masive a populatiei romanesti in vest, si de aceea este intotdeauna de dorit sa se faca si analize amanuntite ale fecalelor si urinei si nu doar obisnuitele investigatii desfasurate in cadrul clinicilor de gastroenterologie.

Asa se va putea stabili un diagnostic cat de cat exact, iar noi sa ne putem trata cat mai bine fara a mai fi nevoiti sa apelam la leacuri babesti, bune si acestea cand nu ai bani, dar inferioare prin eficienta lor atunci cand posibilitatile materiale permit si o vizita la medicul specialist sau la laboratorul de analize medicale.

Autor:  Lucia Mihailescu