Site coolinaria.ro

Alergiile alimentare


Alergiile alimentare Se stie ca substantele continute de produsele alimentare care pot cauza o reactie alergica se numesc alergeni. Acestia sunt de obicei intalniti sub forma de proteine si exista intr-o destul de mare diversitate in functie de fiecare produs si modul in care este acesta procesat sau depozitat.

In cele mai multe situatii alergiile de natura alimentara nu sunt extrem de grave fie trecand de la sine fie necesitand un minimum de tratament medical. In alte situatii insa problemele cauzate de catre alergeni pot fi deosebit de grave mai ales cand victima pezinta o sensibilitate crescuta la un anumit tip de substanta.

Recunoastem o reactie alergica dupa anumite simptome specifice diferite dupa caz si mai mult sau mai putin usor de sesizat in functie de cantitatea consumata si de capacitatea de rezistenta a organismului. Printre simptomele des intalnite putem aminti tusea repetata, gatul si limba uscate, senzatia de balonare, diareea si senzatia de voma, respiratia intermitenta, imflamarea mucoaselor sau ochii inrositi.

Perioada de aparitie a acestor simptome poate dura de la doar cateva minute de la ingerarea alimentului in cauza pana la cateva ore, iar efectele nu se vad toate dintr-o data ci apar treptat si se agraveaza pe masura trecerii timpului. Uneori se pot face si confuzii mai ales daca persoana suferinda are si alte dezechilibre de sanatate si nu doar alergii la anumite tipuri de alimente.

Socul anafilactic este una dintre cele mai frecvente manifestari in cazul alergiilor alimentare si se caracterizeaza prin eruptii cutanate, dificultati la inghitire sau respiratorii, scaderea tensiunii arteriale si chiar pierderea cunostintei. Daca nu se intervine imediat anafilaxia poate fi fatala si se trateaza de obicei cu adrenalina injectabila (epinefrina). De aceea persoanele care stiu ca sufera de alergii alimentare puternice e bine sa aiba tot timpul asupra lor medicatia adecvata.

Sindromul alergiei orale este si acesta o reactie des intalnita la consumarea anumitor tipuri de alimente si se manifesta prin eruptii si mancarimi la nivelul buzelor si al limbii. In general sindromul alergiei orale apare la consumarea de fructe si alte produse vegetale fiind pus in directa legatura cu polenul care se mai poate rataci pe unele dintre acestea si care cauzeaza reactii puternice la anumite persoane. De aceea e bine sa spalam fructele si legumele foarte bine pentru a preintampina asemenea probleme.

Alergia alimentara indusa de stres se poate manifesta la cateva ore de la consumarea unui anume tip de aliment daca se depune prea mult efort combinat si acesta cu o doza mare de stres. Nu se stie exact de ce au loc asemenea reactii puternice, dar daca nu se acorda suficienta atentie acestor simptome initiale se poate ajunge in timp la socul anafilactic sau alte forme grave de dezechilibre de sanatate.

Alergia incrucisata este o forma particulara de reactie la anumite produse alimentare unde respingerea unui anumit tip de mancare poate conduce la respingerea altor produse alimentare sub forma unei reactii in lant. Anumite persoane sensibile la diferite alimente pot dezvolta reactii similare si fata de alte alimente de multe ori insa fiind vorba de o reactie la acelasi alergen continut de produse diferite.

Din pacate in foarte putine cazuri exista o cura eficienta pentru a trata alergiile diverse sau intoleranta la anumite alimente si singura cale de prevenire a acestor probleme de sanatate ramane evitarea constanta a acelor produse care pot declansa reactia alergica. Uneori copiii alergici la anumite feluri de mancare reusesc sa depaseasca acest impas odata cu trecerea timpului, dar exista si multe situatii cand aceste reactii vor insoti toata viata persoanele care sufera de asemenea probleme de sanatate.

Asa cum s-a aratat si mai sus persoanele suferinde de alergii alimentare trebuie sa aiba asupra lor in permanenta medicatia prescrisa si de asemenea este foarte bine daca ei vor face cunoscuta problema de care sufera tuturor membrilor familiei si prietenilor pentru ca acestia sa poate preintampina orice accident si sa ii serveasca doar cu alimentele si lichidele pe care au voie sa le consume.

Autor:  Lucia Mihailescu