Site coolinaria.ro

Prunele sunt bune pentru consum, dar nu in cantitati prea mari!


Prunele sunt bune pentru consum, dar nu in cantitati prea mari! Nu intamplator lumea refuza instinctiv sa consume binecunoscutele si gustoasele prune in exces deoarece, dincolo de aportul benefic de antioxidanti, prunele pot fi prin consumul lor zilnic una dintre cauzele agravarii unor boli de rinichi, in special cei care sunt susceptibili de pietre la rinichi fiind sfatuiti sa consume aceste fructe cu maxima moderatie.

Prunele contin, din pacate, si oxalati in doze mici, dar suficient de periculoase pentru ca cei care pot dezvolta pietre la rinichi sa se pazeasca cu tarie sa le consume in cantitati mari. Sucul din prune sau compotul nu s-a dovedit ca ar avea un impact negativ din acest punct de vedere, dar prunele consumate ca atare pot dauna celor care au pietre la rinichi si de aceea este recomandat sa fie consumate rar.

Pentru alte afectiuni cronice, prunele insa s-au dovedit a fi ajutoare de nadejde, avand un rol pozitiv in reglarea tractului digestiv prin continutul mare de fibre alimentare si de asemenea jucand si un rol important pentru sanatatea sistemului circulator. Tensiunea arteriala, ateroscleroza sau afectiunile inimii sunt ameliorate in bine printr-un aport constant de prune la dieta, in special sub forma de suc natural sau compot.

Prunele contin multi betacaroteni, potasiu si fier, dar si vitamine din gama B si vitaminele A si C si de aceea pot oferi antioxidanti valorosi care sa intretina la superlativ activitatea organismului uman.

Este deci recomandat sa nu renuntam la consumul de prune, dar este de asemenea util sa ne consultam mai intai cu medicul inainte de a introduce la dieta aceste fructe pentru a preintampina astfel eventuale complicatii generate de prezenta oxalatilor si chiar si a unor nutrimente valoroase din compozitia prunelor.

Autor:  Lucia Mihailescu