Site coolinaria.ro

Regimul alimentar indicat pentru persoanele care nu tolereaza bine faina alba rafinata


Regimul alimentar indicat pentru persoanele care nu tolereaza bine faina alba rafinata Graul si faina alba obtinuta din grau pot genera serioase probleme de sanatate nu doar celor care prezinta intoleranta la gluten, dar chiar si persoanelor care nu au asemenea piedici insa se resimt in urma aportului zilnic de preparate pe baza de faina alba si/sau grau procesat.

Alaturi de orezul alb, care are si acesta minusurile sale in plan alimentar, produsele obtinute din faina rafinata precum pastele fainoase, painea alba, sosurile, biscuitii, placintele sau produsele de patiserie sunt toate destul de nocive pentru sanatate mai ales daca se consuma pe timp indelungat.

Faptul ca faina alba de grau si nu alte cereale cauzeaza inconveniente de sanatate pentru multa lume este demonstrabil si prin rolul pozitiv in alimentatie pe care il pot avea cerealele integrale, ovazul, secara sau alte cereale, care comparativ cu graul si faina alba de grau sunt bine tolerate de catre organism si chiar ofera acestuia multe nutrimente de valoare.

Faina alba rafinata, pe langa faptul ca este lipsita de fibre alimentare, mai este si rapid procesata de catre organism care de cele mai multe ori o depoziteaza sub forma de grasimi, fiind astfel un factor major de risc pentru controlul greutatii corporale.

Nivelul zaharului din sange de asemenea creste aproape simultan cu consumul de preparate pe baza de faina alba, calmand pe moment senzatia de foame, care insa va reaparea la scurta vreme dupa aceea, fiind generat astfel un cerc vicios care stimuleaza cresterea artificiala si nesanatoasa a apetitului alimentar.

Faina alba este de multe ori asemanata cu zaharul in ce priveste modul in care este asimilata de catre organism, iar efectele negative care pot fi observate prin aportul marit de zahar in organism sunt foarte apropiate de cele generate de aportul marit de preparate pe baza de faina alba.

Pentru o alimentatie sanatoasa este deci calduros recomandat sa se reduca drastic aportul de faina alba in alimentatia zilnica si sa se opteze deciziv pentru cerealele integrale si faina integrala, ovaz sau secara astfel incat sa se inregistreze si un aport marit de fibre alimentare, dar sa se si tina mai bine sub control greutatea corporala pe viitor.

Autor:  Lucia Mihailescu