Site coolinaria.ro

Guarana - o alternativa sanatoasa pentru bautorii de cafea


Guarana - o alternativa sanatoasa pentru bautorii de cafea Bautorii inraiti de cafea care doresc sa se abtina de la a mai consuma aceasta licoare divina vor fi incantati sa afle ca exista o alternativa buna la bautura lor preferata, cu proprietati chimice similare cafelei, dar care nu genereaza atat de des efectele nocive pentru sanatate ca si cafeaua.

Guarana este o planta originara din America de Sud, care face niste fructe de forma unor pere, pline cu seminte in care este prezenta o substanta chimica cu rol energizant numita guaranina. Guaranina stimuleaza organismul, creste starea de alerta, alunga senzatia de somn si in general sustine pozitiv sistemul nervos si pe cel muscular.

Semintele de guarana sunt de multe ori utilizate si pentru crearea de suplimente alimentare foarte utile pentru anumite afectiuni si care se pare ca au si un bun efect afrodisiac. Aceste seminte contin o serie de substante folositoare pentru sanatate, inclusiv multe fibre alimentare si cafeina, care nu isi pierd proprietatile nutritive chiar si dupa ce semintele sunt prajite si rasnite pentru a fi utilizate la prepararea bauturii substitut al cafelei.

Din pacate, la fel ca si in cazul cafelei, si bautura preparata din guarana trebuie consumata cu moderatie deoarece exista si aici riscuri pentru persoanele cu probleme cardiace, tensiune arteriala crescuta si alte afectiuni cronice, iar medicul trebuie consultat obligatoriu inainte de a se introduce aceasta bautura la dieta pe termen lung.

Guarana este insa mai putin nociva decat cafeaua si se poate dovedi un adjuvant de nadejde pentru curele de slabit, pentru imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare, pentru tratarea migrenelor si a febrei, diareei sau dizenteriei. Chiar si bolile de inima si artritele pot cunoaste o ameliorare, dar va fi nevoie si de sfatul medicului pentru a se putea introduce suplimentele de guarana ca terapie alternativa.

Pentru gravide sau femeile care alapteaza, guarana nu este recomandata nici sub forma de supliment alimentar si nici sub forma de bautura, iar ca regula de baza pentru toti cei care aleg sa consume aceasta substanta trebuie retinut faptul ca guarana nu se combina niciodata la dieta cu cafeaua, ciocolata, cola sau alte produse care contin cafeina deoarece astfel va creste si aportul de cafeina in organism si deci vor creste si riscurile pentru sanatate.

Autoritatea medicala a aprobat comercializarea guaranei si in Romania unde poate fi gasita mai degraba sub forma de suplimente alimentare decat de pudra pentru prepararea de bauturi energizante, dar preturile sunt deocamdata prea mari, iar oferta prea putin diversificata pentru a se vorbi despre o larga promovare a acestui produs, mult mai ieftin peste ocean.

Doritorii pot totusi sa isi procure cantitati mici (pachete sigilate de 100 grame) de guarana sub forma de pudra si sa isi prepare o bautura energizanta de calitate pentru a putea compara pe viu cafeaua cu guarana si a decide in cunostinta de cauza care bautura este mai pe gustul lor si mai convenabila pentru necesitatile propriului organism.


Autor:  Coolinaria