Site coolinaria.ro

Gateste un pranz sanatos in doar 10 pasi!


Gateste un pranz sanatos in doar 10 pasi! Prepararea pranzului nu trebuie sa presupuna intotdeauna o maiestrie desavarsita ci doar respectarea unor pasi simpli la gatit care sa garanteze succesul deplin in plan culinar.

Desigur ca lipsa experientei va impune si apelul la o carte de bucate completa si de asemenea ceva rabdare, dar una peste alta sa iti prepari de unul singur un pranz delicios este o activitate usoara si, de ce nu, chiar placuta.

- Mai intainte de orice trebuie sa citim cu atentie retetele culinare si sa le selectam pe acelea in care ingredientele nu sunt incarcate cu calorii si colesterol;

- In al doilea rand, este obligatoriu sa ne pregatim pe masa toate ingredientele, curatate, spalate si taiate exact asa cum ni se recomanda in reteta;

- Pranzul nu trebuie sa fie deosebit de consistent, dar vom avea totusi nevoie de nutrimente cat variate si de aceea putem incepe cu o supa sau o ciorba unde eventual sa adaugam si ceva carne de pui sau doar zeama in care fierbem carnea de pui. A nu se uita ca avem la dispozitie o mare varietate de supe, unele cu adaos de carne, smantana sau branza rasa, altele reci de tip gazpacho, iar altele preparate exclusiv din legume si verdeturi proaspete;

- Pentru felul principal de asemenea este bine sa optam pentru un preparat mai usor, vegetarian sau nu, in functie de preferintele noastre. Trebuie acum acordata atentie suplimentara la prajeli, cantitatea de grasimi introduse la gatit si de asemenea la cata sare folosim;

- Sosurile vin si acestea in varietati diverse, dar e bine sa ne ferim de cele pe baza de grasimi, faina alba sau smantana si sa optam pentru cele mai usoare din rosii sau alternativ sosuri pe baza de soia ori alte ingrediente mai sanatoase;

- Untul folosit la gatit nu este deloc o idee rea daca il introducem in cantitati moderate, mancarea capatand un plus de savoare astfel;

- Carnea, atunci cand o gatim, nu trebuie niciodata lasata la temperaturi inalte in exces, iar marinarea carnii pentru macar cateva ore intr-un lichid acid este solutia ideala pentru obtinerea unui preparat din carne fraged, delicios si sanatos;

- Metodele de gatit recomandate pentru prepararea unui pranz sanatos ar trebui sa includa preponderent fierberea, gatitul la aburi si coacerea la cuptor si mai rar prajirea alimentelor sau gatitul la gratar;

- Pentru desert putem deseori opta pentru clatite sau savuroasele salate de fructe in sos de zahar brun, suc de lamaie si alte ingrediente care sa potenteze aroma fructelor, iar alternativ ne putem uneori prepara si cate o inghetata, o tarta din fructe sau, mai rar, niste placinte cu branza sau budinci mai consistente. Ideal ar fi totusi ca la masa sa nu lipseasca niciodata bolul de fructe, fie vorba doar de mere, citrice sau banane daca nu ne permitem altceva;

- Mai mult decat orice, la prepararea pranzului este bine sa ne bazam putin si pe propriile noastre gusturi si sa optam mai des pentru condimentele proaspete sau uscate care vin intr-o mare varietate pe piata alimentara. Incepand cu ceapa si usturoiul si pana la mai complicatele amestecuri de condimente toate acestea ne vor servi de minune pentru a transforma legumele, carnea sau orezul intr-un adevarat festin, nu prea consistent, dar cu siguranta atragator prin aroma si gustul sau.


Autor:  Coolinaria