Site coolinaria.ro

Consumati fructe si legume din abundenta


Consumati fructe si legume din abundenta Cele mai multe persoane cunosc foarte bine cat de important este sa consume legume si fructe din abundenta si totusi nu profita mai deloc de acest lucru foarte benefic din punct de vedere al sanatatii. Spre deosebire de alte categorii de alimente, in cazul legumelor si mai ales a fructelor proaspete avantajul este ca pot fi consumate fara repercusiuni negative din nici un punct de vedere.

Pentru cei care au posibilitati financiare medii se recomanda fara nici o opreliste cresterea dejunurilor bazate pe fructe la chiar 5 portii pe zi fie vorba de fructe si legume proaspete, congelate, preambalate sau a gamei variate de sucuri naturale. In general se spune ca alimentatia bazata pe fructe si legume ar trebui sa reprezinte cel putin o treime din cantitatea de alimente pe care o ingeram de-a lungul unei zile.



Astfel la orice masa a zilei nu trebuie sa lipseasca 60-80 de grame de fructe si legume proaspete precum merele, bananele, portocalele, ananasul, fasolea, mazarea, salatele, varza sau muraturile si de asemenea este recomandat consumul zilnic de sucuri naturale de casa obtinute din aceste fructe sau legume de importanta vitala pentru echilibrul optim al sanatatii noastre.



Ca mod de organizare si administrare rationala a acestor alimente se poate combina consumul de fructe si legume la pricipalele mese ale zilei cu alte alimente. La micul dejun de exemplu puteti alterna gemul sau dulceata consumate de obicei cu noi sortimente. Un mar sau o portocala ori un grapefruit vor putea incheia satisfacator prima masa a zilei.



La masa de pranz salatele ar fi bine sa nu lipseasca mai niciodata, iar daca timpul o permite nu va feriti nici de salatele de fructe sau de cruditati ori, alternativ, placintele sau tartele cu fructe servite la desert. In sfarsit masa de seara poate fi formata din mazare, supe usoare din zarzavaturi si legume si bineinteles fructe dupa preferinta.



Intrucat unele vitamine si minerale se pierd prin prepararea alimentelor la foc este intotdeauna de preferat cresterea necesarului zilnic prin consumul de fructe si legume proaspete disponibile de-a lungul intregului an pe piata de alimente, nu toate pe gustul fiecaruia dintre noi, dar nu mai putin importante pentru sanatate.

Autor:   Lucia Mihailescu