Site coolinaria.ro

Condimentele proaspete fac gatitul mai placut


Condimentele proaspete fac gatitul mai placut Gradinaritul este una dintre cele mai placute activitati la care te poti gandi, aproape oricine putand sa isi ofere condimente proaspete si ceva verdeturi chiar si in conditiile neprietenoase oferite de un balcon de apartament.

Cei care isi pot cultiva si singuri ierburi proaspete pentru gatit sunt cu adevarat binecuvantati, dar nici pentru ceilalti lucrurile nu stau chiar atat de rau, existand in prezent o oferta destul de consistenta de condimente proaspete pe piata agro-alimentara, fie de la producatorii locali, fie din import in anotimpul rece.

In bucatarie, condimentele aduc intotdeauna un plus de savoare si pot schimba complet aspectul preparatelor noastre zilnice, dar este nevoie si de putina experienta pentru a sti cum sa combinam aceste ierburi aromate cu felurile de mancare preferate de noi:

- asmatuiul, de exemplu, merge de minune in salate, ciorbe si mesele de peste;
- busuiocul este ideal pentru mesele de rosii, paste, peste si pui;
- mararul se asorteaza cu carnea de pui si de peste, dar merge bine si cu legume simple sau murate;
- coriandrul sau cilantro american merge la paste, peste si sosuri diverse;
- oregano complimenteaza mesele de legume si pastele;
- rozmarinul merge la aproape orice tip de carne si este un adaos ideal pentru mesele de cartofi;
- tarhonul se potriveste cu fructele de mare, pestele, carnea de pasare si la salate;
- cimbrul merge cu aproape orice, de la carne pana la salate;
- salvia este ideala pentru sosurile din rosii si usturoi sau ceapa si pentru mesele de legume asortate;
- menta da o savoare speciala carnii de miel sau pestelui;
- magheranul este de nelipsit al mesele de legume;
- feniculul se combina prioritar cu carnea de purcel, dar e bun si la peste;
- patrunjelul este un adaos de nelipsit la supe, ciorbe, mese de cartofi, de cereale sau de ciuperci.

Alte si alte condimente proaspete isi gasesc si acestea utilitatea in bucatarie, mai ales primavara si vara piata fiind saturata cu asemenea ierburi proaspete, nu foarte scumpe si care dau un gust divin mancarii noastre.

Chiar si in sezonul rece, cel putin patrunjelul si mararul verde sunt disponibile la preturi convenabile si de aceea putem intotdeauna sa gatim fie si partial cu ceva condimente proaspete, care sa aduca putin soare in sufletele noastre indiferent de anotimp si dificultatile vietii de zi cu zi.

Autor:  Lucia Mihailescu