Site coolinaria.ro

Mirajul consumului de lapte crud poate crea serioase probleme de sanatate


Mirajul consumului de lapte crud poate crea serioase probleme de sanatate Consumul de lapte crud inregistreaza o popularitate crescuta in special in Occident unde, concomitent cu promovarea produselor de tip organic pe piata agro-alimentara, tot mai multe persoane devin convinse ca aceasta practica alimentara este si una sanatoasa, asta in ciuda avertizarilor medicilor care spun ca riscurile astfel asumate sunt mult prea mari ca sa se mai justifice beneficiile pentru sanatate, oricat de importante ar putea fi acestea.

Nu intamplator laptele destinat pietii alimentare trebuie sa fie pasteurizat pentru a se distruge astfel toate bacteriile care pot pune in pericol sanatatea populatiei, existand prea multe cazuri de toxiinfectii alimentare in trecut pentru a se mai putea permite distribuirea catre consumatori de lapte crud, asa cum mai fac in prezent unii mici producatori care ignora aceste riscuri laolalta cu clientii lor de ocazie.

Este adevarat totusi faptul ca laptele crud, introdus la dieta unui adult are un gust mai placut, este mai bogat in nutrimente si ofera de aceea mai multe beneficii pentru sanatate astfel consumat, inclusiv persoanele care prezinta intoleranta la lactoza putand sa bea din cand in cand acest lapte crud fara a experimenta episoadele obisnuite de alergie alimentara. Mai ales daca animalele se hranesc cu iarba si furaje nepoluate sau tratate chimic, laptele crud va fi foarte util pentru o dieta echilibrata, inclusiv copiii putandu-se bucura de acest lucru.

Din pacate insa nici hrana animalelor si nici igiena acestora nu este intotdeauna la cote maxime, fapt care face posibila contaminarea laptelui crud cu tot felul de bacterii deosebit de periculoase pentru sanatatea organismului uman. O epidemie este oricand posibila daca s-ar permite distribuirea laptelui neprocesat catre populatie si iata de ce se prefera varianta mai sigura a comercializarii laptelui pasteurizat consumului de lapte crud.

Persoanele care au totusi posibilitatea sa bea lapte crud procurat direct de la micii fermieri pot proceda astfel pe propriul risc, dar este puternic recomandat sa nu se adopte un asemenea obicei alimentar din motivele aratate mai sus. Cercetatorii in nutritie nu au descoperit inca beneficii mari ale consumului de lapte crud comparativ cu consumul de lapte pasteurizat si/sau degresat, neexistand practic prea multe diferente intre cele doua tipuri de produse alimentare.

Feriti-va deci sa consumati lapte crud oricat de tentant vi s-ar parea la un moment dat si multumiti-va pentru moment cu laptele pasteurizat macar pana ce producatorii vor gasi metode mai sigure de distribuire si de lapte crud organic pentru populatia doritoare de un asemenea produs alimentar.

Autor:  Lucia Mihailescu