Site coolinaria.ro

70% dintre persoanele supraponderale se alimenteaza pe fond nervos!


70% dintre persoanele supraponderale se alimenteaza pe fond nervos! Asa cum au invatat multe persoane pe propria piele, mancarea poate crea dependenta la fel ca si tutunul sau alcoolul doar ca este mult mai periculoasa decat cele doua stimulente adunate la un loc in conditiile in care ajungem sa servim mesele zilnice pe fond nervos.

In prezent, riscurile generate de consumul de alcool sau de tutun sunt bine mediatizate si multe lume stie la ce se poate expune prin asemenea excese, dar se vorbeste mai putin despre alimentatia pe fond nervos si de riscurile mult mai mari pe care le presupune acest lucru.

Studiile intreprinse de-a lungul timpului au aratat totusi faptul ingrijorator ca peste 70% din populatia care sufera de probleme de control a greutatii se alimenteaza frecvent pe fond nervos, fapt care explica si de ce exista in prezent atat de multe persoane supraponderale, care in plus mai si sufera de diferite boli cu substrat alimentar.

Mancarea preferata, la fel ca si stimulentele, te poate ajuta sa depasesti mai usor problemele tale de ordin emotional si, din pacate, multa lume prefera inca dulciurile, carbohidratii, grasimile si produsele procesate consumate in cantitati maricele, lucru care poate pune in pericol sanatatea organismului in relativ scurta vreme.

Zaharul este deja faimos pentru efectele sale nocive asupra sanatatii si de asemenea grasimile, multe lume profitand de faptul ca dulciurile si alimentele grase ofera repede o senzatie de sat si de bine, dar uitand faptul ca organismului ii vor lipsi multe nutrimente atunci cand aceste obiceiuri alimentare se perpetueaza la nesfarsit.

Persoanele care au astfel de probleme gasesc repede scuze in fata propriei constiinte si continua sa se alimenteze pe fond nervos chiar daca inteleg ca nu e bine pentru sanatatea lor. In plus, senzatia de vina poate ajunge la un moment dat sa inrautateasca lucrurile astfel incat trebuie luate masuri urgente pentru a se stopa acest mod haotic de a servi mesele zilnice.

Cea mai buna cale de evitare a alimentatiei pe fond nervos o reprezinta, pe langa constientizarea faptului in sine, renuntarea din start la alimentele cu indice glicemic ridicat, la dulciuri, ciocolata, frisca, placinte si prajituri, grasimi si, in general, alimente procesate si inlocuirea lor cu gustari sanatoase pe baza de fructe si legume sau, mai rar, cereale integrale.

Intr-o prima faza, nu se va putea reveni la un program normal de servire a meselor si de aceea se recomanda servirea a 5-6 mese mai frugale peste zi pentru a se potoli multumitor senzatia de foame. Carbohidratii pot ingrasa si crea dependenta si de aceea legumele si fructele trebuie sa fie sursele principale de carbohidrati deoarece nu prezinta riscuri la fel de mari ca si produsele procesate.

Planul emotional este important de avut in vedere, fiind util sa se inlocuiasca obiceiul de a manca ceva pe fond nervos cu plimbari, vizionarea unui program TV preferat, servirea unui ceai de plante sau a unei cafelute mici, putin sport sau orice altceva poate conduce la revenirea senzatiei de bine. Pentru femei, o sedinta de masaj sau cosmetica este binevenita, iar barbatii pot apela la rezolvarea unor probleme practice, gospodaresti care sa le distraga atentia de la nevoia instinctiva de a manca ceva in lipsa de alta ocupatie.

Familia si prietenii sunt importanti pentru stoparea alimentatiei pe fond nervos, tot acestia putand oferi si idei bune pentru a se renunta complet la un asemenea comportament nociv. Consultarea medicului este bineinteles de dorit, iar speranta de a se reveni la un stil normal de viata si alimentatie foarte mare. Nu trebuie insa sa se intarzie luarea de masuri urgente deoarece cu cat se amana mai mult cu atat mai greu va fi apoi sa se reia programul obisnuit de viata.

Autor:  Lucia Mihailescu