Site coolinaria.ro

Bioflavonoizii sunt la fel de importanti ca si vitaminele pentru alimentatia noastra


Bioflavonoizii sunt la fel de importanti ca si vitaminele pentru alimentatia noastra Prezenti in stare naturala mai ales in legumele, cerealele si fructele pline de culoare, bioflavonoizii abia relativ recent au fost supusi unor analize stiintifice temeinice, descoperindu-se astfel faptul ca au proprietati terapeutice de exceptie, antialergenice, antiinflamatorii, antivirale si anticancerigene.

Desi nu sunt asezati pe acelasi plan cu vitaminele, bioflavonoizii ocupa deja un loc important intre substantele considerate esentiale pentru sanatatea organismului nostru, multe medicamente de ultima generatie incluzandu-i la loc de cinste printre ingredientele din care sunt compuse.

Asa cum au aratat studiile intreprinse pana in prezent, bioflavonoizii au urmatoarele roluri in optimizarea functiilor organismului uman:

- actioneaza impreuna cu vitamina C pentru a proteja si mentine structura flexibila a vaselor capilare;
- promoveaza circulatia sanguina;
- reduc colesterolul negativ din sange;
- au un bun efect antibacterian;
- stimuleaza eliminarea bilei;
- au bune proprietati antiinflamatorii;
- au efecte antihistaminice;
- pot preveni si chiar trata cataracta.

In industria farmaceutica, bioflavonoizii sunt des utilizati atat pentru proprietatile lor antiinflamatorii cat si pentru protectia buna pe care o ofera picioarelor si intregii zone inferioare a corpului uman. Alti bioflavonoizi pot ajuta la ameliorarea simptomelor cancerului, a diabetului sau a bolilor de piele si exista o oferta farmaceutica si din acest punct de vedere.

In plan alimentar, bioflavonoizii pot fi procurati mai ales din fructe si legume precum ceapa, broccoli, ardeii grasi, strugurii rosii, citrice, mere, ceai verde, fructe de padure, capsuni, cirese, hrisca si in general orice produs agricol colorat viu. Inclusiv legumele boabe si zarzavaturile ii contin, dar in cantitati ceva mai mici. Pentru eficienta maxima la dieta, se recomanda ca aceste produse sa fie consumate cat mai proaspete posibil.

In paralel cu o alimentatie bogata in bioflavonoizi, este util ca in cadrul aceleiasi mese sa se serveasca si alimente bogate in vitamina C deoarece astfel efectele vor fi maxime pentru sanatatea noastra. Excesele nu sunt insa recomandate, mai ales daca e vorba despre suplimente alimentare sau medicamente pe baza de bioflavonoizi deoarece exista astfel riscul aparitiei unor complicatii nedorite de sanatate.

Autor:  Lucia Mihailescu